header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nederlandse Katholieke Bond van Administratief, Verkopend en Verzekeringspersoneel St. Franciscus van Assisië, afdeling Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 8 okt 2019 om 16:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Nederlandse Katholieke Bond van Administratief, Verkopend en Verzekeringspersoneel St. Franciscus van Assisië, afdeling Nijmegen
Andere naam (namen):
  • HKW, afdeling Nijmegen
  • Nederlandsche Roomsch-Katholieke Bond van Handels-, Kantoor- en Winkelbedienden St. Franciscus van Assisië, afdeling Nijmegen (tot 1947)
  • R.K. Bond van Handels- en Kantoorbedienden, Afdeeling Nijmegen
  • R.K. Handels- en Kantoorbedienden Vereeniging te Nijmegen
Bestaansperiode: 1908 - 1963
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De Nederlandsche Roomsch-Katholieke Bond van Handels-, Kantoor- en Winkelbedienden St. Franciscus van Assisië werd reeds voor de Tweede Wereldoorlog opgericht, in 1941 opgeheven en in 1945 heropgericht. Hoewel hij in 1947 van naam veranderde, was hij gedurende zijn hele bestaan beter bekend als de HKW-bond. Binnen de Nederlandse Katholieke Arbeidersbeweging (KAB, 1945-1963), de vakcentrale waarbij hij was aangesloten, stond hij bekend als een dwarsligger, omdat hij een structuurverandering blokkeerde, waarbij de vakbonden niet langer per beroepsgroep, maar per bedrijfstak georganiseerd waren. De HKW-bond was hiertegen gekant, omdat hij opkwam voor al het kantoorpersoneel, ook wanneer dat niet in de dienstensector werkzaam was. Op de achtergrond speelde mee dat het katholieke sociale denken in de jaren vijftig doordrenkt was van standsbesef en aan kantoorarbeiders een hogere positie op de maatschappelijke ladder toekende dan aan handarbeiders. Toen in 1963, bij de omvorming van de KAB in het Nederlands Katholiek Vakverbond, alsnog werd overgegaan op ordening per bedrijfsgroep, viel de HKW-bond uiteen in drie kleinere bonden: de Katholieke Bond van Personeel in de Handel (KBPH), de Katholieke Bond van Administratief en Commercieel Personeel in de Industrie (ACI) en de Katholieke Bond van Werknemers in Bank- en Verzekeringsbedrijf en Administratieve kantoren (BVA). De laatste twee bonden besloten in 1975 het NKV te verlaten.

Geschiedenis

In Nijmegen werd in 1908 een R.K. Handels- en Kantoorbedienden Vereeniging (RKH&KBV) opgericht, welke later afdeling werd van een landelijke bond.

Taken en activiteiten

De vakbond behartigde de materiële belangen van haar leden op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden.

Organisatie

Alle leden waren woonachtig in Nijmegen en werkzaam in de commerciële dienstensector. Ze kozen uit hun midden jaarlijks een bestuur, dat maandelijks bijeenkwam, lopende zaken afhandelde en voor de jaarlijkse ledenvergadering de agenda bepaalde.

Locatie

1908-1963:Nijmegen

Bronnen

  • B. Reinalda, Onze strijd. Beknopte, geïllustreerde geschiedenis van de vakbeweging van handels- en kantoorbedienden in Nederland tussen 1859 en 1942, Nijmegen 1981.
  • B. Reinalda, De dienstenbonden. Klein maar strijdbaar, Nijmegen 1985.
  • J. Roes (red.), Katholieke arbeidersbeweging. Studies over KAB en NKV in de economische en politieke ontwikkeling van Nederland na 1945, Baarn 1985.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden