header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, afdeling Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 4 okt 2019 om 15:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, afdeling Nijmegen
Andere naam (namen):
  • NVVH, afdeling Nijmegen

Bestaansperiode: 1917 - circa 1997
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen werd op 17 december 1912 in Den Haag opgericht om de belangen van huisvrouwen te behartigen. Al snel kreeg de vereniging lokale afdelingen.

Geschiedenis

Op 7 maart 1917 kwam de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen bijeen in hotel Mulder-Boggia aan de Lange Burchtstraat om een afdeling Nijmegen op te richten. Een van de leden van het eerste uur was mevrouw G.C. André de la Porte, die in 1923 het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in Nijmegen zou worden.

In het begin van de jaren dertig waren zo’n 600 vrouwen lid van de vereniging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbood de bezetter alle activiteiten van de vereniging, maar direct na de oorlog hervatte de vereniging haar werk. Het aantal leden daalde wel: in 1967 waren het er nog geen 300.

Vanwege een beperkt budget bleven de activiteiten van de vereniging bij cursussen, lezingen en excursies. De ambities waren echter groter. Van 1947 tot zeker 1972 bracht de afdeling het verenigingsblad ‘Maandbericht’ uit.

In of kort voor 1969 werd er een afzonderlijke afdeling Dukenburg opgericht. Die bleef in elk geval tot in 1996 bestaan.

Wanneer de afdeling Nijmegen is opgeheven, is niet duidelijk. In 1988 bestaat de afdelingen Nijmegen naast de afdeling Dukenburg, daarna is sprake van een ‘afdeling centrum’. Na 1993 wordt deze laatste afdeling niet meer vermeld, de afdeling Dukenburg wordt in 1996 voor het laatst genoemd, daarna waren er in Dukenburg nog bijeenkomsten tot 1997.

Taken en activiteiten

Het behartigen van de belangen van de huisvrouw, onder andere door het geven van cursussen over huishoudelijke en andere onderwerpen.

Organisatie

De vereniging had een presidente, een secretaresse en een penningmeesteresse.

Locatie

1917-circa 1997:Nijmegen

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden