header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmeegsche Voetbalbond: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
k (Tekst vervangen - 'QbrQ' door '<br/>')
k (RAN35 heeft pagina Nijmeegschen Voetbalbond hernoemd naar Nijmeegsche Voetbalbond)
(geen verschil)

Versie van 8 aug 2016 om 14:23

Algemene gegevens
Naam : Nijmeegsche Voetbalbond
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1909 -
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De gegevens over het ontstaan en de organisatorische ontwikkeling van de Nijmeegsche Voetbalbond en van de Nederlandsche Voetbalbond, afdeling Nijmegen dienen nog te worden uitgezocht.

Geldersche Voetbalbond.
De Geldersche Voetbalbond werd op 7 november 1896 opgericht en in 1899 als een van de eerste bonden door de NVB erkend . Op 11 september 1908 en 19 september 1909 werden in het afdelingsgebied respectievelijk de Arnhemsche Voetbalbond en de Nijmeegsche Voetbalbond opgericht. In 1911 erkende de Geldersche Voetbalbond beide bonden op 16 september. In 1924 zei de NVB het contract met de GVB op om daarmee aan de Arnhemsche Voetbalbond en de Nijmeegsche Voetbalbond de mogelijkheid te bieden als zelfstandige bonden te worden erkend. Omdat de Geldersche Voetbalbond enkele jaren daarvoor met het bestuur van de NVB had afgesproken dat de Apeldoornsche -, de Arnhemsche en de Nijmeegsche Voetbalbond zo mogelijk met de Geldersche Voetbalbond zouden fuseren, wilde de Geldersche Voetbalbond hieraan geen medewerking verlenen, vooral omdat men niet van de levensvatbaarheid van de Nijmeegsche Voetbalbond was overtuigd. Dit leidde ertoe dat er geen nieuwe overeenkomst met de NVB werd gesloten. Het duurde tot 1938 alvorens men van de KNVB een nieuwe verklaring van erkenning kreeg .

Locatie

-:Nijmegen

Bronnen

  • Arentsen, J. / Hermans, G. / Leeuwen, Fr., Toen, nu en straks : jubileumkroniek uitg. ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond afdeling Nijmegen op 19 september 1984, Nijmegen 1984

Verantwoording

(2010)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden