header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmeegse Exercitie-, Schiet- en Schermvereniging Mars

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN35 (overleg | bijdragen) op 28 sep 2016 om 08:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Groepsfoto van Schermvereniging Mars
Algemene gegevens
Naam : Nijmeegse Exercitie-, Schiet- en Schermvereniging Mars
Andere naam (namen):
  • Nijmeegsche Exercitie-, Schiet- en Schermvereeniging Mars

Bestaansperiode: 1887 - 1902
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De vereniging werd in 1887 opgericht met als doel het oefenen met wapens, waartoe zij een arsenaal opbouwde bestaande uit geweren, sabels, degens en lange en korte stokken. Achterliggende gedacht was het verhogen van de weerbaarheid van Nederland. De vereniging vroeg en verkreeg toestemming van de garnizoenscommandant en de minister van Defensie gebruik te maken van schietbanen en oefenlokalen. Het militaire karakter van de vereniging kwam verder tot uiting in de reglementaire pet die de leden moesten dragen. Vanwege het geringe ledenaantal ontbond de vereniging zich op 6 oktober 1902. Het bestuur weet de ondergang van “Mars” aan de aanwezigheid van ‘een grotere corporatie’, ‘die met ‘t zelfde doel, over uitgebreider middelen beschikken kan’. Waarschijnlijk bedoelde het daarmee het Nijmeegs Vrijwilligerskorps.

Taken en activiteiten

De vereniging had het oefenen met wapens als doel. Daartoe organiseerde zij trainingen en wedstrijden en nam zij deel aan wedstrijden uitgeschreven door andere verenigingen.

Organisatie

De vereniging viel uiteen in een hoofdafdeling, voor leden vanaf zeventien jaar, en een onderafdeling, voor leden tussen de twaalf en zeventien. Om toe te treden tot één van deze afdelingen was een meerderheid van stemmen nodig bij de leden daarvan. Het vijfkoppige bestuur werd jaarlijks verkozen door de leden van de hoofdafdeling en bestond uit een president, een vice-president, een secretaris-penningmeester, een wapenmeester en een instructeur.

Locatie

-: Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers. (2016)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden