header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmeegse Handelsvereniging

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 3 okt 2019 om 09:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Nijmeegse Handelsvereniging
Andere naam (namen):
  • NHV

Bestaansperiode: 1898 - circa 1975
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De ‘Nijmeegsche Handelsvereeniging’ werd op 1 juli 1898 opgericht. In volgende jaren toonde de vereniging aan dat zij werk maakte van het nastreven van haar belangrijkste doel, het bevorderen van de belangen van de handel en industrie in Nijmegen. Zo riep de NHV in 1900 de gemeenteraad op om voor handelaren gedeeltelijk vrijstelling voor de veerpont over de Waal te verlenen. In 1910 nam de vereniging het initiatief tot het oprichten van de Maas- en Waalkanaalvereniging. Zij droeg financieel bij aan de plaatselijke VVV en organiseerde in 1955 met andere handelsverenigingen de viering van 1850 jaar stad.

Na een onderbreking aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kwamen leden van de NHV in november 1947 weer bijeen. Ondanks de geringe opkomst vervolgden zij hun werk en het lukte het ledenaantal weer te laten groeien: van 70 bedrijven in 1948 tot 88 in 1950. In later jaren daalde het aantal weer langzaam, naar 78 bedrijven in 1958 en 58 in 1972. Rond 1975 hield de vereniging op te bestaan. Noch uit het verenigingsarchief, noch uit kranten is op te maken wat de redenen daarvoor waren. De Nijmeegse Handelsvereniging trok in de laatste jaren samen op met het Nijmeegs Ondernemersverbond. Mogelijk is de vereniging uiteindelijk opgegaan in het verbond.

Taken en activiteiten

Het doel van de NHV was de bevordering van de belangen van de handel (vanaf circa 1927 ook van de industrie en van de nijverheid) in het algemeen en die van Nijmegen in het bijzonder. Dit probeerde de vereniging onder andere te bereiken door vergaderingen te houden, inlichtingen te verstrekken over zaken en mensen, lezingen te houden en het uitgeven van brochures.

Organisatie

Het bestuur bestond uit minstens zeven leden, onder wie een voorzitter, tweede voorzitter, secretaris en penningmeester.

Locatie

1898-circa 1999:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol, Hylke Roodenburg. (1996, 2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden