header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmeegse boccia-kampioenen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 4 nov 2019 om 14:27
Ga naar: navigatie, zoeken
Migrantenerfgoed
Nijmegen
Folder migranten.jpg
Dit artikel is onderdeel van het project Migrantenerfgoed

Nijmeegse boccia-kampioenen. Wie weet ervan? Nationale kampioenschappen en internationale wedstrijden, kasten vol bekers, een boccia-baan achter in de tuin van het pand waar de Joegoslavische Vereniging Jedinstvo huist; een boccia-baan in het Waterkwartier op de plaats waar nu een park is; een boccia-baan achter de atletiekbaan in Brakkenstein.

Een bezoek aan de Joegoslavische Vereniging aan de Pontanusstraat bracht een bloeiende boccia-cultuur aan het licht. Een vroege vorm van deze sport stamt van oude Griekse bal spelen. Het ontwikkelde zich tot pétanque, bowls, bocce, het in Nederland bekende jeu de boules en het boccia dat hier in Nijmegen door de migranten uit voormalig Joegoslavië werd gespeeld. In de spelregels komen verschillende locale varianten voor.

Met behulp van Slobodan Jesic kreeg het archief een groot aantal foto’s uit de voormalig Joegoslavische gemeenschap. Naast de foto's over boccia zijn er ook inkijkjes in het dagelijkse leven zoals Joegofeesten, zelf thuis worst maken en volksdansen.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Deelnemers aan een boccia-toernooi in de tuin van de Joegoslavische Vereniging in Pontanusstraat (1977).

Verwijzingen

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden