header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmegenaar van het Jaar 2010: Mia Schoffelen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Gem3CaSc (overleg | bijdragen) op 14 jun 2019 om 17:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Mia Schoffelen is Nijmegenaar van het Jaar 2010. Burgemeester Thom de Graaf en Sijbrand de Jong, zelf Nijmegenaar van het jaar 2009, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen.

Mia Schoffelen is de initiatiefneemster en drijvende kracht achter School’s Cool. In 2006 heeft zij deze organisatie opgericht. Mia Schoffelen heeft sindsdien al haar tijd in School’s Cool gestoken. Onder haar bezielende leiding heeft de vrijwilligersorganisatie School’s Cool nu een stevige professionele basis en is klaar voor de toekomst. Zij is voorzitter van het bestuur én mentor. In januari 2011 neemt zij afscheid.

School’s Cool is een mentororganisatie die zich richt op leerlingen die door een aantal risicofactoren kwetsbaar zijn, en ondersteuning biedt bij de overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Het doel van School’s Cool is het voorkomen van schooluitval en het vergroten van onderwijskansen voor haar leerlingen.

School’s Cool begon vijf jaar geleden met twintig kinderen. Dankzij de inzet van Mia Schoffelen is in 2010 de 100ste mentor actief geworden. Deze vrijwillige mentoren begeleiden wekelijks zo’n honderd risicoleerlingen.

In opdracht van het Oranjefonds is een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de leerlingen veel baat hebben bij de School’s Cool mentor. De leerling presteert beter op school gedurende de gehele schoolperiode, ontwikkelt een beter begrip voor leren op school, heeft een positiever zelfbeeld en een bredere blik op de wereld. De mentor heeft een aantoonbaar positief effect op de gezinsleden. In 2008 ontving School’s Cool de Marga Klompéprijs.

De jury vond dat dankzij de inzet van Mia Schoffelen risiscoleerlingen succesvol begeleid worden door mentoren wat ook een positieve uitstraling naar de overige gezinsleden heeft. Tevens heeft zij er voor gezorgd dat School’s Cool een stevige professionele basis heeft.

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden