header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Onderwijs: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 91: Regel 91:
 
|titelachtergrond = #6a296c
 
|titelachtergrond = #6a296c
 
|titelvoorgrond = #FFFFFF
 
|titelvoorgrond = #FFFFFF
|titel =Educatieprogramma ‘Bommen op burgers’
+
|titel =Scholenprogramma bij nieuwe expositie
}}
+
De onderkant van Nijmegen
'''vanaf 21 februari 2014'''
+
25 jaar archeologie in de oudste stad van Nederland}}
 +
 
 +
 
 +
* 23 oktober 2014 tot 29 maart 2015
 +
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de gemeente Nijmegen voor het eerst een archeoloog in dienst nam. Dat is niet voor niets. Al eeuwen lang werden vondsten uit het verleden gedaan in de bodem van de stad, maar dat gebeurde vóór 1989 niet in het kader van een gemeentelijk beleid.
 +
Sinds 1989 zijn er veel opgravingen uitgevoerd. In de expositie staan de belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen 25 jaar in de schijnwerpers. Veel voorwerpen zijn te zien die tevoorschijn zijn gekomen en die elk een eigen verhaal vertellen. Ook het werk van de archeoloog wordt uitgelegd.
 +
 
 +
[[Bestand:|325 px| centre]]
 +
 
 +
'''Voor scholen'''
 +
 
 +
Alle scholen kunnen gratis de tentoonstelling bezoeken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het is wel handig om een afspraak te maken. Er komen vragen/opdrachten bij de tentoonstelling en leerlingen kunnen meedoen aan archeologische workshops.
 +
* Voor een afspraak mailen naar: info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl 
 +
 
 +
'''Archeologie uit de wijk in de klas'''
 +
 
 +
Speciaal voor het onderwijs  gaan medewerkers van het Huis ook langs scholen om in de klas iets te vertellen over de archeologietentoonstelling.  Dit doen ze met een korte film, een koffer vol spannende voorwerpen en panelen uit de tentoonstelling. Zo krijgen leerlingen een beeld van wat archeologie eigenlijk is, wat archeologen doen en wat er is gevonden in de Nijmeegse bodem.
 +
Misschien is in de wijk of buurt van uw basisschool wel ooit een archeologische opgraving gedaan! Als dat zo is, dan kunnen wij daar misschien ook iets over laten zien in de klas. Zo komt archeologie heel dichtbij en leren kinderen hun buurt beter kennen. In de Schildersbuurt is bijvoorbeeld een Romeins amfitheater gevonden. Leerlingen van De Buut en De Muze, scholen die hier vlakbij liggen, kunnen we hier meer over vertellen. En zo zijn nog veel meer voorbeelden te geven, juist in Nijmegen.
 +
 
 +
[[Bestand:|425px|link=onderwijs]]
 +
 
 +
Want er is geen stad te noemen waar zoveel opgravingen worden gedaan als in Nijmegen, niet voor niets de oudste stad van Nederland!
 +
* Belangstelling? Stuur een mailtje naar info@huisvandenijmeegegeschiedenis.nl
 +
 
 +
                                                 
  
In 2014 is het 70 jaar geleden dat Nijmegen door een Amerikaans bombardement in het hart werd geraakt. Geen andere Nederlandse stad van vergelijkbare omvang heeft tijdens de oorlog zo’n zwaar bombardement te verduren gehad. Bijna 800 mensen lieten op 22 februari 1944 het leven. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat stil bij deze aangrijpende gebeurtenis met een tentoonstelling.
 
  
Ook is er een educatief programma voor het onderwijs. Deze bestaat uit verschillende onderdelen: een bezoek aan het Regionaal Archief Nijmegen, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het herdenkingsmonument De Schommel. Deelname is gratis.
 
===Basisonderwijs===
 
De leerlingen van de bovenbouw staan even stil bij Nijmegen in Tweede Wereldoorlog in het algemeen en wat uitgebreider bij wat er gebeurde in de stad op 22 februari 1944.
 
  
Het onderwijsprogramma sluit aan bij Tijdvak 9, Tijd van wereldoorlogen 1900-1950 en bijbehorende kenmerkende aspecten.
 
====Programma basisonderwijs====
 
Het programma duurt ongeveer  2 uur en vindt plaats op twee locaties.
 
* Regionaal Archief Nijmegen  – Mariënburg 27
 
Leerlingen krijgen kort een kijkje achter de schermen in het Regionaal Archief Nijmegen en antwoord op de vraag ‘wat wordt hier bewaard over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog en het bombardement?’
 
* Huis van de Nijmeegse Geschiedenis – Mariënburg 26
 
Na een korte uitleg over de tentoonstelling, gaan de leerlingen zelf aan de slag met vragen en opdrachten. Ze ontdekken op deze manier hoe het dagelijks leven zo ruw werd verstoord op die bewuste dag.
 
* Monument De Schommel
 
Scholen kunnen zelfstandig een bezoek brengen aan het herdenkingsmonument’ De schommel ’ in de Marikenstraat.
 
===Voortgezet onderwijs===
 
De leerlingen krijgen in het twee uur durende programma een indruk van de heftige gebeurtenissen op de bewuste dinsdag in 1944. Ze bekijken aangrijpende originele documenten in het Regionaal Archief Nijmegen, gaan aan de slag met origineel bronnenmateriaal en krijgen uitleg van een expert bij de expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
 
  
Het onderwijsprogramma sluit aan bij Tijdvak 9, Tijd van wereldoorlogen 1900-1950 en bijbehorende kenmerkende aspecten als het voeren van de militaire strijd, verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal, de Duitse bezetting en de rol van moderne propaganda.
 
====Programma voortgezet onderwijs====
 
Het programma duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats op twee locaties.
 
* Regionaal Archief Nijmegen – Mariënburg 27
 
Introductie op de geschiedenis van het bombardement aan de hand van bijzondere
 
originele documenten en een kijkje achter de schermen in het Regionaal Archief Nijmegen
 
* Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Mariënburgkapel
 
Rondleiding door de tentoonstelling ‘Bommen op burgers’ en vertoning bijzondere historische filmbeelden.
 
* Monument De Schommel
 
Scholen kunnen zelfstandig een bezoek brengen aan het herdenkingsmonument De schommel in de Marikenstraat.
 
'''Algemeen'''
 
* Deelname is gratis!
 
* De activiteiten worden aangeboden in de periode 22-2-2014 tot aan het einde van het schooljaar 2013/2014,
 
* gedurende schooldagen van 9.00-17.00 uur.
 
De expositie Bommen op Burgers is de eerste in een reeks tentoonstellingen die in de Euregio Rijn-Waal 70 jaar vrijheid herdenkt. Kijk voor meer informatie op www.hvng.nl
 
  
Informeer via info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl naar de mogelijkheden.
 
  
[[Bestand:BOB_logo%27s.jpg|325 px| centre]]
 
 
{{box-eind|}}
 
{{box-eind|}}
  
[[Bestand:GN10231.jpg |425px|link=onderwijs]]
+
 
  
  
  
 
</div>
 
</div>

Versie van 4 nov 2014 22:16

Introductie

Kinderactiviteit.jpg
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft verschillende leuke en leerzame projecten voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Op deze pagina bieden we aan docenten een kort overzicht van ons aanbod.

Naast de hieronder genoemde activiteiten kan het Huis in overleg een passend project ontwikkelen dat goed aansluit bij uw onderwijsprogramma en/of themaweek. Ook is een combinatie-bezoek met het Regionaal Archief Nijmegen mogelijk. Zo kan de Marikenwandeling worden gecombineerd met het bekijken van originele archiefstukken en andere bronnen over Mariken of middeleeuws Nijmegen.

Jaarlijks vindt in het Huis de uitreiking van de Numaga Geschiedenisprijs plaats. Dit is een aanmoedigingsprijs voor scholieren die hun (profiel)werkstuk schrijven over onze stadsgeschiedenis. Scholieren en studenten kunnen hun werkstukken en scripties over Nijmegen ook publiceren via de website van het Huis. Zie Scripties en werkstukken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Huis, via 024-3293699 of info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Cultureel Mariënburg


Beste docent,

Ontdek en ervaar het erfgoed van Nijmegen aan één plein! Het verleden is een onuitputtelijke bron voor verhalen, films, tentoonstellingen, onderzoek en debat. Maar geschiedenis is meer dan verre verhalen van koningen, keizers en admiraals. Het is een zoektocht naar de eigen, andere en gedeelde identiteit.

Het Regionaal Archief Nijmegen, de Bibliotheek Gelderland Zuid, LUX en Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis hebben de krachten gebundeld bieden u als Cultureel Mariënburg een uniek onderwijsaanbod, vanuit verschillende culturele disciplines.

Leerlingen bezoeken tijdens één dagdeel meerdere instellingen aan het Mariënburg en maken kennis met de verschillende disciplines die er huizen: film, multimedia, geschiedenis, archieven en literatuur. Een inhoudelijk thema verbindt de verschillende bezoeken en loopt als rode draad door het programma dat zowel receptieve als actieve componenten bevat. Cultureel Mariënburg wil leerlingen bewuster maken van hun eigen leefomgeving door ze in aanraking te brengen met de vele verschijningsvormen van het Nijmeegse verleden en erfgoed. Vanuit meerdere invalshoeken wordt de totstandkoming van de eigen leefomgeving en identiteit getoond, bevraagd en ter discussie gesteld.

Bij een bezoek kan er gekozen worden voor één van de vier thema’s:

In de bijlage vindt u per thema het programma per instelling, de duur, de kosten* en voor welke doelgroep het programma is. De programma’s worden, tenzij anders aangegeven, aangeboden aan bovenbouw Basisonderwijs, onderbouw en bovenbouw Voortgezet Onderwijs. Uiteraard wordt de moeilijkheidsgraad van het programma aangepast aan de doelgroep.

Als docent kunt u het programma aan het Mariënburgplein zelf samenstellen. Een voorbeeld: Een school kiest voor het thema ‘Mariken’s Nijmegen’ en brengt hiervoor een bezoek aan het Regionaal Archief Nijmegen en doet de stadswandeling van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Of: Een school kiest voor de Nijmeegse popgeschiedenis en doet een workshop rappen in de bibliotheek en bekijkt de documentaire ‘Roosje leeft!’ in Lux. U kunt zelfs denken aan een hele projectdag, in overleg is dat zeker mogelijk.

Mocht u interesse of vragen hebben, neem dan contact op met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, telefoonnummer 024 – 329 3699


Langs Nijmeegse Helden

Veel plekken in de stad herinneren aan een held, denk maar aan het beeld van Karel de Grote op het Keizer Karelplein of het Joris Ivensmonument op het gelijknamige plein. De route voert langs nog veel meer heldenplaatsen.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

De hort op met Hendrikje de dienstbode

Dienstbode Hendrikje neemt leerlingen mee op haar tocht door de 19de eeuwse binnenstad. Zij laat zien waar haar werkhuis was en wat ze allemaal moest doen, waar ze boodschappen deed en waar ze ging dansen met haar verloofde Jan.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute met opdrachten

Nonnen en kanonnen

Een godsdienstige functie heeft de kapel maar 150 jaar gehad; in 1591 wordt Nijmegen staats of protestant en is het afgelopen met alle katholieke instellingen. Daarna wordt dit prachtige gebouw gebruikt voor van alles en nog wat: soldatenhospitaal, Franse komedie, turfschuur, katoenspinnerij, kazerne en nog veel meer.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: max. 25
 • Duur: 1 uur
 • Vorm: rondleiding in en om de Mariënburgkapel


Scholenprogramma bij nieuwe expositie

De onderkant van Nijmegen

25 jaar archeologie in de oudste stad van Nederland


 • 23 oktober 2014 tot 29 maart 2015

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de gemeente Nijmegen voor het eerst een archeoloog in dienst nam. Dat is niet voor niets. Al eeuwen lang werden vondsten uit het verleden gedaan in de bodem van de stad, maar dat gebeurde vóór 1989 niet in het kader van een gemeentelijk beleid. Sinds 1989 zijn er veel opgravingen uitgevoerd. In de expositie staan de belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen 25 jaar in de schijnwerpers. Veel voorwerpen zijn te zien die tevoorschijn zijn gekomen en die elk een eigen verhaal vertellen. Ook het werk van de archeoloog wordt uitgelegd.

[[Bestand:|325 px| centre]]

Voor scholen

Alle scholen kunnen gratis de tentoonstelling bezoeken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het is wel handig om een afspraak te maken. Er komen vragen/opdrachten bij de tentoonstelling en leerlingen kunnen meedoen aan archeologische workshops.

 • Voor een afspraak mailen naar: info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Archeologie uit de wijk in de klas

Speciaal voor het onderwijs gaan medewerkers van het Huis ook langs scholen om in de klas iets te vertellen over de archeologietentoonstelling. Dit doen ze met een korte film, een koffer vol spannende voorwerpen en panelen uit de tentoonstelling. Zo krijgen leerlingen een beeld van wat archeologie eigenlijk is, wat archeologen doen en wat er is gevonden in de Nijmeegse bodem. Misschien is in de wijk of buurt van uw basisschool wel ooit een archeologische opgraving gedaan! Als dat zo is, dan kunnen wij daar misschien ook iets over laten zien in de klas. Zo komt archeologie heel dichtbij en leren kinderen hun buurt beter kennen. In de Schildersbuurt is bijvoorbeeld een Romeins amfitheater gevonden. Leerlingen van De Buut en De Muze, scholen die hier vlakbij liggen, kunnen we hier meer over vertellen. En zo zijn nog veel meer voorbeelden te geven, juist in Nijmegen.

[[Bestand:|425px|link=onderwijs]]

Want er is geen stad te noemen waar zoveel opgravingen worden gedaan als in Nijmegen, niet voor niets de oudste stad van Nederland!

 • Belangstelling? Stuur een mailtje naar info@huisvandenijmeegegeschiedenis.nlKENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden