header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Onderwijs

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Huis1 (overleg | bijdragen) op 14 feb 2013 om 15:56
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

Kinderactiviteit.jpg
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft verschillende leuke en leerzame projecten voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Op deze pagina bieden we aan docenten een kort overzicht van ons aanbod.

Naast de hieronder genoemde activiteiten kan het Huis in overleg een passend project ontwikkelen dat goed aansluit bij uw onderwijsprogramma en/of themaweek. Ook is een combinatie-bezoek met het Regionaal Archief Nijmegen mogelijk. Zo kan de Marikenwandeling worden gecombineerd met het bekijken van originele archiefstukken en andere bronnen over Mariken of middeleeuws Nijmegen.

Jaarlijks vindt in het Huis de uitreiking van de Numaga Geschiedenisprijs plaats. Dit is een aanmoedigingsprijs voor scholieren die hun (profiel)werkstuk schrijven over onze stadsgeschiedenis. Scholieren en studenten kunnen hun werkstukken en scripties over Nijmegen ook publiceren via de website van het Huis. Zie Scripties en werkstukken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Huis, via 024-3293699 of info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Tuffen Kazen Klemen De roze geschiedenis van Nijmegen van nul tot nuExpositie tot en met 5 mei 2013

Voor het eerst wordt er een uitgebreid historisch overzicht getoond over homo of lesbo zijn in Nijmegen. Voor scholen is dit een unieke kans om dit verhaal aan leerlingen te laten zien en te vertellen. Speciaal voor het Voortgezet Onderwijs is een kijkwijzer met vragen bij de expositie ontwikkeld, bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met dit thema. Er kan ook een archiefopdracht gemaakt worden bij het Regionaal Archief Nijmegen. Een roze stadsroute voert leerlingen van het Voortgezet Onderwijs langs plekken die samen de roze geschiedenis van Nijmegen vertellen. Heel geschikt voor leerlingen van het beroepsonderwijs is de quiz bij ‘Tuffen kazen klemen’, aan de hand van een tiental vragen op hoofdlijnen worden zij langs de tentoonstelling geleid. Deelnemers maken kans op een theaterbon. Voor de bovenbouw van het Basisonderwijs kan op verzoek een themarondleiding over ‘tolerantie en intolerantie, vroeger en nu’ door het stadhuis gegeven worden.

■ Doelgroep: Voortgezet Onderwijs, Beroepsonderwijs, bovenbouw Basisonderwijs ■ Aantal leerlingen: één klas ■ Duur: 1 tot 1.5 uur ■ Vorm: Voortgezet Onderwijs: kijkwijzer met vragen en archiefopdracht / Roze stadsroute Beroepsonderwijs: quiz bij de tentoonstelling Basisonderwijs: themarondleiding stadhuis ‘Tolerantie en intolerantie, vroeger en nu’.

Marikens middeleeuwen

Hoe zag Nijmegen er uit in de tijd van Mariken, en wat is daar nog van te zien in stad van vandaag? Deze wandeling van ruim een uur neemt leerlingen mee naar verborgen middeleeuwse plekken.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

Langs Nijmeegse Helden

Veel plekken in de stad herinneren aan een held, denk maar aan het beeld van Karel de Grote op het Keizer Karelplein of het Joris Ivensmonument op het gelijknamige plein. De route voert langs nog veel meer heldenplaatsen.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

De hort op met Hendrikje de dienstbode

Dienstbode Hendrikje neemt leerlingen mee op haar tocht door de 19de eeuwse binnenstad. Zij laat zien waar haar werkhuis was en wat ze allemaal moest doen, waar ze boodschappen deed en waar ze ging dansen met haar verloofde Jan.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute met opdrachten

Nonnen en kanonnen

Een godsdienstige functie heeft de kapel maar 150 jaar gehad; in 1591 wordt Nijmegen staats of protestant en is het afgelopen met alle katholieke instellingen. Daarna wordt dit prachtige gebouw gebruikt voor van alles en nog wat: soldatenhospitaal, Franse komedie, turfschuur, katoenspinnerij, kazerne en nog veel meer.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: max. 25
 • Duur: 1 uur
 • Vorm: rondleiding in en om de Mariënburgkapel


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden