header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Onderwijs

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 8 jun 2013 om 08:26
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

Kinderactiviteit.jpg
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft verschillende leuke en leerzame projecten voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Op deze pagina bieden we aan docenten een kort overzicht van ons aanbod.

Naast de hieronder genoemde activiteiten kan het Huis in overleg een passend project ontwikkelen dat goed aansluit bij uw onderwijsprogramma en/of themaweek. Ook is een combinatie-bezoek met het Regionaal Archief Nijmegen mogelijk. Zo kan de Marikenwandeling worden gecombineerd met het bekijken van originele archiefstukken en andere bronnen over Mariken of middeleeuws Nijmegen.

Jaarlijks vindt in het Huis de uitreiking van de Numaga Geschiedenisprijs plaats. Dit is een aanmoedigingsprijs voor scholieren die hun (profiel)werkstuk schrijven over onze stadsgeschiedenis. Scholieren en studenten kunnen hun werkstukken en scripties over Nijmegen ook publiceren via de website van het Huis. Zie Scripties en werkstukken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Huis, via 024-3293699 of info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Terug in de elektriciteit

STI-Kijkwijzer VO-DEF-UIT-1.jpg

Ga mee terug in elektriciteit!

Activiteiten bij de tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 16 mei tot en met 28 augustus 2013 Voor jongeren vanaf 10 jaar binnen en buiten schooltijd. Wereldspelers in Nijmegen Van rumboon tot transformator: het is allemaal gemaakt in Nijmegen. Beleef de geschiedenis van de Nijmeegse industrie, die pas goed op gang kwam na de uitvinding van de elektriciteit. Leer de kleine verdwenen bedrijfjes kennen, maar ook technische wereldspelers in Nijmegen kennen als NXP (voorheen philips), Alewijnse en Smit Transformatoren. Hier worden al jaren tansformatoren en chips gemaakt. Er rijdt bijna geen auto rond, zonder een chip van NXP. Hoe werkt dit?

Techniek is overal

Speciaal voor jongeren vanaf 10 jaar zijn er leerzame activiteiten bij ‘Terug in de elektriciteit’. De timing kon niet beter, want onlangs is het Techniekpact gesloten. Dit moet een einde maken aan het tekort van technici in Europa. Zo wordt vanaf 2020 ‘Wetenschap en techniek ’een verplicht vak op alle basisscholen. Om op jonge leeftijd de belangstelling voor techniek te prikkelen. Want techniek lijkt ver weg, maar is overal: in je fietslamp, de broodrooster, je gamecomputer en de televisie. Met een educatief programma bij ‘Terug in de elektriciteit’ willen we jongeren ook prikkelen. Programma Ga mee terug in de elektriciteit!

! Met de kijkwijzer kunnen jongeren zelfstandig de tentoonstelling bekijken op de belangrijkste thema’s. Prijs voor de best ingevulde kijkwijzers: een plasmabol uit de tentoonstelling!

! Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar: een reclameopdracht. Maak een reclameposter en win een plasmabol! ! Aan de werktafel kunnen jongeren zelf experimenteren met techniek.

! Inloopworkshops: op 22 en 29 mei en 5 juni worden in de middag inloopworkshops georganiseerd van 13.30 tot 15.00 uur (door junior Technovium en het Technisch Creatief Centrum) . Op 29 mei ga je een apparaat maken waarmee je morseseinen kunt overbrengen, op 5 juni worden figuurtjes met lampjes gemaakt. Meer informatie en opgeven kan via www.tccn.info.nl

! Juniorlezingen en practica: op 12 en 19 juni worden lezingen gehouden door experts (Cees Alewijnse Gloeilampen produktie Nijmegen) en Jan Leisink (voorm. Docent Natuurkunde Jonkerbosch). De lezingen zijn 13.30 tot 15.00 uur, van 16.00 tot 17.00 kunnen jongeren experimenten uitvoeren. Opgeven kan via www.stieneo.nl

Marikens middeleeuwen

Hoe zag Nijmegen er uit in de tijd van Mariken, en wat is daar nog van te zien in stad van vandaag? Deze wandeling van ruim een uur neemt leerlingen mee naar verborgen middeleeuwse plekken.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

Langs Nijmeegse Helden

Veel plekken in de stad herinneren aan een held, denk maar aan het beeld van Karel de Grote op het Keizer Karelplein of het Joris Ivensmonument op het gelijknamige plein. De route voert langs nog veel meer heldenplaatsen.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

De hort op met Hendrikje de dienstbode

Dienstbode Hendrikje neemt leerlingen mee op haar tocht door de 19de eeuwse binnenstad. Zij laat zien waar haar werkhuis was en wat ze allemaal moest doen, waar ze boodschappen deed en waar ze ging dansen met haar verloofde Jan.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute met opdrachten

Nonnen en kanonnen

Een godsdienstige functie heeft de kapel maar 150 jaar gehad; in 1591 wordt Nijmegen staats of protestant en is het afgelopen met alle katholieke instellingen. Daarna wordt dit prachtige gebouw gebruikt voor van alles en nog wat: soldatenhospitaal, Franse komedie, turfschuur, katoenspinnerij, kazerne en nog veel meer.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: max. 25
 • Duur: 1 uur
 • Vorm: rondleiding in en om de Mariënburgkapel


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden