header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Onderwijs

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Huis5 (overleg | bijdragen) op 6 jan 2014 om 22:56
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

Kinderactiviteit.jpg
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft verschillende leuke en leerzame projecten voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Op deze pagina bieden we aan docenten een kort overzicht van ons aanbod.

Naast de hieronder genoemde activiteiten kan het Huis in overleg een passend project ontwikkelen dat goed aansluit bij uw onderwijsprogramma en/of themaweek. Ook is een combinatie-bezoek met het Regionaal Archief Nijmegen mogelijk. Zo kan de Marikenwandeling worden gecombineerd met het bekijken van originele archiefstukken en andere bronnen over Mariken of middeleeuws Nijmegen.

Jaarlijks vindt in het Huis de uitreiking van de Numaga Geschiedenisprijs plaats. Dit is een aanmoedigingsprijs voor scholieren die hun (profiel)werkstuk schrijven over onze stadsgeschiedenis. Scholieren en studenten kunnen hun werkstukken en scripties over Nijmegen ook publiceren via de website van het Huis. Zie Scripties en werkstukken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Huis, via 024-3293699 of info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Terug in de elektriciteit winnaars

Zondag 1 december 2013

Op de foto de vier winnaars: Arvind Lakhisaran (8 jaar) – Luca Zaslove (10 jaar) – Merel van Rossem (12 jaar) – Eva Cuppen (13 jaar)

Winnaars plasmabollen ontvingen hun prijs

Op zondag 1 december hebben vier jonge winnaars een spannende plasmabol in ontvangst genomen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Zij wonnen deze plasmabollen met het invullen van de kijkwijzer bij ‘Terug in de elektriciteit’, een tentoonstelling verzorgd door Stieneo (Stichting Industrieel erfgoed Nijmegen en Omstreken).

Jongeren vanaf 9 jaar konden bij de expositie ‘Terug in de elektriciteit’ een kijkwijzer invullen. Zo’n dertig kinderen hebben vragen beantwoord over de geschiedenis van de elektriciteit. Uiteindelijk zijn vier winnaars uit de bus gekomen. Zij hadden de kijkwijzer het beste ingevuld.

En zondag 1 december was het dan zover: de winnaars konden hun felbegeerde plasmabol in ontvangst nemen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Allemaal even op de foto en dan snel naar huis om de dit magisch ding aan te zetten en te bewonderen. Veel plezier ermee!

Marikens middeleeuwen

Hoe zag Nijmegen er uit in de tijd van Mariken, en wat is daar nog van te zien in stad van vandaag? Deze wandeling van ruim een uur neemt leerlingen mee naar verborgen middeleeuwse plekken.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

Langs Nijmeegse Helden

Veel plekken in de stad herinneren aan een held, denk maar aan het beeld van Karel de Grote op het Keizer Karelplein of het Joris Ivensmonument op het gelijknamige plein. De route voert langs nog veel meer heldenplaatsen.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute

De hort op met Hendrikje de dienstbode

Dienstbode Hendrikje neemt leerlingen mee op haar tocht door de 19de eeuwse binnenstad. Zij laat zien waar haar werkhuis was en wat ze allemaal moest doen, waar ze boodschappen deed en waar ze ging dansen met haar verloofde Jan.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: n.v.t.
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Vorm: wandelroute met opdrachten

Nonnen en kanonnen

Een godsdienstige functie heeft de kapel maar 150 jaar gehad; in 1591 wordt Nijmegen staats of protestant en is het afgelopen met alle katholieke instellingen. Daarna wordt dit prachtige gebouw gebruikt voor van alles en nog wat: soldatenhospitaal, Franse komedie, turfschuur, katoenspinnerij, kazerne en nog veel meer.

 • Doelgroep: primair (bovenbouw), voortgezet en beroepsonderwijs
 • Aantal leerlingen: max. 25
 • Duur: 1 uur
 • Vorm: rondleiding in en om de Mariënburgkapel


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden