Naast de hieronder genoemde activiteiten kan het Huis in overleg een passend project ontwikkelen dat goed aansluit bij uw onderwijsprogramma en/of themaweek. Ook is een combinatie-bezoek met het Regionaal Archief Nijmegen mogelijk. Zo kan de Marikenwandeling worden gecombineerd met het bekijken van originele archiefstukken en andere bronnen over Mariken of middeleeuws Nijmegen.
Jaarlijks vindt in het Huis de uitreiking van de Numaga Geschiedenisprijs plaats. Dit is een aanmoedigingsprijs voor scholieren die hun (profiel)werkstuk schrijven over onze stadsgeschiedenis. Scholieren en studenten kunnen hun werkstukken en scripties over Nijmegen ook publiceren via de website van het Huis. Zie Scripties en werkstukken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Huis, via 024-3293699 of info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.
vanaf 21 februari 2014
In 2014 is het 70 jaar geleden dat Nijmegen door een Amerikaans bombardement in het hart werd geraakt. Geen andere Nederlandse stad van vergelijkbare omvang heeft tijdens de oorlog zo’n zwaar bombardement te verduren gehad. Bijna 800 mensen lieten op 22 februari 1944 het leven. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat vanaf 21 februari stil bij deze aangrijpende gebeurtenis met een tentoonstelling. Daarnaast is er een educatief programma voor het onderwijs. Deze bestaat uit verschillende onderdelen: een bezoek aan het Regionaal Archief Nijmegen, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het herdenkingsmonument De Schommel. Deelname is gratis.
De leerlingen van de bovenbouw staan even stil bij Nijmegen in Tweede Wereldoorlog in het algemeen en wat uitgebreider bij wat er gebeurde in de stad op 22 februari 1944.
Het onderwijsprogramma sluit aan bij Tijdvak 9, Tijd van wereldoorlogen 1900-1950 en bijbehorende kenmerkende aspecten.
Het programma duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats op twee locaties.
Leerlingen krijgen kort een kijkje achter de schermen in het Regionaal Archief Nijmegen en antwoord op de vraag ‘wat wordt hier bewaard over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog en het bombardement?’
Na een korte uitleg over de tentoonstelling, gaan de leerlingen zelf aan de slag met vragen en opdrachten. Ze ontdekken op deze manier hoe het dagelijks leven zo ruw werd verstoord op die bewuste dag.
Scholen kunnen zelfstandig een bezoek brengen aan het herdenkingsmonument’ De schommel ’ in de Marikenstraat.
De leerlingen krijgen in het twee uur durende programma een indruk van de heftige gebeurtenissen op de bewuste dinsdag in 1944. Ze bekijken aangrijpende originele documenten in het Regionaal Archief Nijmegen, gaan aan de slag met origineel bronnenmateriaal en krijgen uitleg van een expert bij de expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
Het onderwijsprogramma sluit aan bij Tijdvak 9, Tijd van wereldoorlogen 1900-1950 en bijbehorende kenmerkende aspecten als het voeren van de militaire strijd, verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal, de Duitse bezetting en de rol van moderne propaganda.
Het programma duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats op twee locaties.
Introductie op de geschiedenis van het bombardement aan de hand van bijzondere originele documenten en een kijkje achter de schermen in het Regionaal Archief Nijmegen
Rondleiding door de tentoonstelling ‘Bommen op burgers’ en vertoning bijzondere historische filmbeelden.
Scholen kunnen zelfstandig een bezoek brengen aan het herdenkingsmonument De schommel in de Marikenstraat.
Algemeen
Hoe zag Nijmegen er uit in de tijd van Mariken, en wat is daar nog van te zien in stad van vandaag? Deze wandeling van ruim een uur neemt leerlingen mee naar verborgen middeleeuwse plekken.
Veel plekken in de stad herinneren aan een held, denk maar aan het beeld van Karel de Grote op het Keizer Karelplein of het Joris Ivensmonument op het gelijknamige plein. De route voert langs nog veel meer heldenplaatsen.
Dienstbode Hendrikje neemt leerlingen mee op haar tocht door de 19de eeuwse binnenstad. Zij laat zien waar haar werkhuis was en wat ze allemaal moest doen, waar ze boodschappen deed en waar ze ging dansen met haar verloofde Jan.
Een godsdienstige functie heeft de kapel maar 150 jaar gehad; in 1591 wordt Nijmegen staats of protestant en is het afgelopen met alle katholieke instellingen. Daarna wordt dit prachtige gebouw gebruikt voor van alles en nog wat: soldatenhospitaal, Franse komedie, turfschuur, katoenspinnerij, kazerne en nog veel meer.