header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Parochie van de Verrijzenis van Christus

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN50 (overleg | bijdragen) op 6 jul 2020 om 08:45
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Parochie van de Verrijzenis van Christus
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1958 - 1993
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In de jaren ‘50 en ‘60 van de twintigste eeuw kwam in de wijken Hatertse Hei en Grootstal veel nieuwbouw tot stand, waardoor de Franciscuskerk aan de Heiweg te klein werd. Op 7 april 1958 werd de parochie Verrijzenis van Christus opgericht met als bouwpastoor P. Bardoel. In datzelfde jaar werd de noodkerk in gebruik genomen. Op 9 juni 1962 werd de parochiekerk aan de Marconistraat gewijd door Mgr. W. Bekkers. De kerk was in die tijd een bijzondere creatie van architect P. Dijkema, die geïnspireerd was door de Bossche School van Dom H. van der Laan. Het zwaartepunt in de bouw van het interieur lag op het meevieren van de liturgie, waarbij het altaar centraal stond en de gelovigen rechts en links van de middenruimte zaten.

Helaas ontkwam de parochie niet aan de gevolgen van de voortschrijdende ontkerkelijking. Op 29 maart 1992 werd de laatste H. Mis gevierd in de Verrijzeniskerk en in datzelfde jaar werd de kerk afgebroken. Op 1 januari 1993 kwam een fusie met de parochie H. Franciscus van Assissië tot stand en werd de parochie H. Franciscus van Assisië / Verrijzenis van Christus opgericht.

Locatie

1958-1992:Nijmegen Marconistraat 52 locatie in googlemaps

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Jacques Peeters en T. de Mol. (1995)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden