header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Plein 1944

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Havang(nl) (overleg | bijdragen) op 6 feb 2011 om 20:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Plein 1944
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Plein 1944


Na de Tweede Wereldoorlog was een groot gedeelte van de binnenstad van Nijmegen verwoest door het oorlogsgeweld. Er werd besloten om een nieuw stratenpatroon te ontwerpen, waarbij het huidige Plein 1944 is ontstaan. De naam van het plein verwijst naar het jaar waarin Nijmegen deels werd verwoest en is bevrijd. Eind jaren ’50 was Plein 1944 ‘the place to be’ bij de hippe jeugd. In Amerikaanse lunchrooms luisterden zij naar jazz en Rock & Roll en zagen ze Amerikaanse films in de bioscoop.

Het plein zelf werd aanvankelijk veel gebruikt als parkeerplaats, tot de auto in de jaren ’70 steeds meer uit de stad werd geweerd. ‘Plein ’44’ raakte langzaam in verval en werd steeds meer een ongezellige, kale vlakte in de stad. Momenteel is de gemeente bezig om het plein grondig op te knappen. Het wordt een stuk kleiner en krijgt een aangename, gezellige uitstraling.

De bebouwing rondom het plein biedt vele voorbeelden van wederopbouwarchitectuur. Een van de markantste voorbeelden hiervan is de bioscoop Carolus. Het gebouw is door architect H. van Vreeswijk ontworpen en is in 1955 geopend. Daarmee is het de oudste nog bestaande bioscoop van Nijmegen. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van toen nog moderne materialen als beton, staal en glas, waardoor het gebouw een karakteristieke wederopbouwsfeer uitstraalt.

Bronnen[bewerken]

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden