header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Politiek Cultureel Centrum O42: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
(Verwijst door naar Politiek-cultureel centrum O42)
Label: Nieuwe doorverwijzing
 
Regel 1: Regel 1:
===Geschiedenis===
+
#DOORVERWIJZING[[Politiek-cultureel centrum O42]]
Op 1 april 1977 ging het Politiek Cultureel Centrum O42 van start. Het pand aan de Oranjesingel 42, eigendom van de USN (Unie van Studenten Nijmegen), werd de thuishaven van een aantal organisaties die zich bewogen op het "snijpunt van politiek en cultuur": het Nijmeegs Filmhuis, het politiek-cultureel tijdschrift Tegenspraak, de Werkgroep Improviserende Musici (WIM), de culturele organisatie van Surinamers in Nijmegen (Winawan), het COC en de USN. De Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF) maakte door het verschaffen van een forse lening de oprichting van O42 mogelijk. Doel was de traditionele scheiding tussen stad en universiteit, tussen studentenpubliek en stedelijk publiek te doorbreken, hetgeen geleidelijk aan ook gebeurde. Na een aarzelend begin werd een aantal initiatieven genomen die het centrum uit zijn aanvankelijk isolement trokken: de oprichting van het Literair Café en het Politiek Kafee - die publieksavonden organiseerden over een keur van literaire en politieke onderwerpen - en de oprichting van het Rockcafé, podium voor beginnende popgroepen uit de regio.
 
Na lang onderhandelen verleende de gemeente begin jaren tachtig voor het eerst een subsidie van f 25.000,-. Pas in 1987 besloot de gemeenteraad tot een structurele subsidie aan O42.
 
 
 
===Bronnen===
 
*Nabuurs, N., 'Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984', Gemeentearchief Nijmegen, Nijmegen, 1996.
 
 
 
===Verantwoording===
 
{{Verantwoording bestuursgeschiedenis}}
 
 
 
[[Categorie: 2.2 Belangenverenigingen]]
 
[[Categorie: 17.5 Letterkunde]]
 

Huidige versie van 2 jul 2020 om 12:25

Doorverwijzing naar:

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden