header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

RK Stichting scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 17 okt 2019 om 17:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : RK Stichting scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving
Andere naam (namen):
  • Stichting rooms katholieke scholen voor ambacht en techniek Dr. Poels

Bestaansperiode: 1963 - 1993
Rechtsvorm: stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1963 droeg de Katholieke Gezellenvereniging, bestuur van de RK School voor ambacht en techniek Dr. Poels, haar werkzaamheden over aan de Stichting rooms katholieke scholen voor ambacht en techniek Dr. Poels (archief Katholieke technische school Poels-Roncalli, inv. nr. 50).
Na een statutenwijziging in 1971 werd de naam veranderd in RK Stichting scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving. Zij vormde het schoolbestuur van de katholieke technische scholen Dr. Poels en Roncalli (vanaf 1986 Poels-Roncalli), en, tot 1988 van de technische school St. Jozef aan de Hatertseweg 400 (archief Poels-Roncalli, inv. nr. 50, Van Balen, p. 8).

Taken en activiteiten

De stichting had als taak ‘de bevordering van en het verstrekken van onderwijs in Ambacht en Techniek’.Na de statutenwijziging in 1971 veranderde dit in ‘de bevordering en het verstrekken van voortgezet onderwijs’(archief van de Katholieke technische School Poels - Roncalli Nijmegen, inv. nr. (50)).

Organisatie

Het bestuur bestond uit een college van bestuurders bestaande uit ten minste vijf katholieken, aangevuld met volgens artikel 57 van de Nijverheidswet (1919) van overheidswege benoemde gedelegeerden. Bij voorkeur dienden de bestuursleden afkomstig te zijn uit het bedrijfsleven (werknemers en werkgevers) en de Katholieke Gezellenvereniging. De statuten dienden ook goedgekeurd te worden door de bisschop van ’s-Hertogenbosch. De stichting werd terzijde gestaan door een bisschoppelijk commissaris. Hij kon besluiten die hij in strijd achtte met de katholieke beginselen opschorten.
Na de statutenwijziging in 1971 werd de stichting bestuurd door een college van bestuurders bestaande uit ten minste vijf katholieken. Bij voorkeur dienden de bestuursleden afkomstig te zijn uit het bedrijfsleven (werknemers en werkgevers), ouders en deskundigen op onderwijskundig, financieel, technisch en juridisch gebied. (archief van de Katholieke technische School Poels - Roncalli Nijmegen , inv. nr. (50)).

Locatie

-:Nijmegen Goffertweg 20

Bronnen

  • Archief van de Katholieke technische school Poels - Roncalli Nijmegen, 1986-1994;
  • Archief van de RK Stichting scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving 1963–1993;
  • B. Stamkot, Waar ons het vak werd geleerd: kroniek van 90 jaar ambachtsschool De Kronenburg Nijmegen, Nijmegen 1991;
  • W. Tromp (red.), Meer dan het geweest is: 100 jaar met Canisius College, Mater Dei, Canisius Mavo, Pius XII Mavo, Poels-Roncalli, De Kronenburg, Michaël Mavo en hun voorgangers, Nijmegen 2000.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden