header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

RK Vereniging voor Gymnastiek, Sport en Culturele Ontwikkeling "Hercules" Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 10 okt 2019 om 13:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : RK Vereniging voor Gymnastiek, Sport en Culturele Ontwikkeling "Hercules" Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1945 - ≥ 1987
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De sportlui W. Scheers en N.A.M. van Blerk richtten op 9 februari 1945 de R.K. Gymnastiekvereniging Hercules op. Al binnen een week hadden zo’n 100 mensen zich aangemeld als lid. Zodra de gymzaal van de St. Josephschool aan de Waterstraat daarvoor beschikbaar kwam, oefenden de leden van Hercules in deze zaal. De vereniging breidde haar activiteiten in de loop der jaren uit. In 1948 bestond de vereniging uit de volgende afdelingen: gymnastiek-, wandel- en tafeltennisclubs voor jongens en voor meisjes, toneelgroep Keizer Karel, Accordeonband Crescendo en de bibliotheek. Na vijf jaar telde de vereniging zo’n 330 leden, waarvan veruit de meesten zich bij de gymnastiekclub hadden aangesloten.

De bibliotheek opende op 1 december 1948 met 700 boeken in een ruimte in de St. Theresiakerk aan de Waterstraat, maar werd na één maand vanwege wanbeheer weer gesloten. Na heropening in 1950 groeide de collectie uit tot ruim 3500 boeken in 1955. Op 26 maart van dat jaar zegende pastoor Litjes een nieuwe bibliotheekruimte aan de Biezenstraat in. Regelmatig verhuisde de collectie: in 1961 was zij gevestigd in een houten gebouwtje achter de pastorie van de kerk aan Waterstraat 148 en in 1963 diende de zijkapel van de kerk als bibliotheek. Later dat jaar vond de bibliotheek onderdak in het nieuwe gemeenschapshuis aan Waterstraat 146a.

De toneelgroep en de tafelstennisclub stopten begin jaren 1960 om onbekende redenen – mogelijk gingen zij hun eigen weg. De bibliotheek werd in 1964 omgezet in de Stichting Onze Bieb en alleen de gymnastiekvereniging bleef nog lange tijd voortbestaan: in 1987 werd deze voor het laatst vermeld in de gemeentegids.

Taken en activiteiten

Het organiseren van activiteiten op sportief en cultureel gebied, op katholieke grondslag.

Organisatie

Het hoofdbestuur bestond uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Eventueel werd het aangevuld met een commissaris, die andere bestuursleden kon bijstaan of vervangen. Ook de verschillende afdelingen konden een bestuur hebben. Zo waren er besturen voor de afdelingen tafeltennis, gymnastiek en bibliotheek. Zij hadden elk een geestelijk adviseur.

Locatie

1945-≥ 1987:Nijmegen

Bronnen

  • De Gelderlander, 14 februari 1948, p. 2.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden