header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Raad van Koophandel

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 11 aug 2017 om 13:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1831 wordt de Raad van Koophandel opgericht voor de bestrijding van werkloosheid. In 1842 wordt de Raad vervangen door de Kamer van Koophandel.

Werkloosheid[bewerken]

Handel en nijverheid leiden in Nijmegen sinds de Franse tijd een kwijnend bestaan. De weinige industrie die er nog is, krijgt een behoorlijke aderlating als de katoen-garenspinnerij Huyssen de poorten sluit. Dat betekent nog meer werklozen in Nijmegen, waar toch al een groot deel van de bevolking van de bedeling leeft. De stad heeft het initiatief genomen tot een "inrigting tot werkverschaffing". In een tijd dat men eerder zou verwachten dat spierkracht wordt vervangen door stoomaandrijving vinden we in Nijmegen nog een voorbeeld van een bijna tegengestelde ontwikkeling. In het plaatselijke spinhuis wordt de paardekracht vervangen door mensenkracht als aandrijvingsbron.

Oprichting[bewerken]

Een ander initiatief is het oprichten van een Raad van Koophandel in 1831.[1] De leden van deze raad worden benoemd door de gemeenteraad uit een voordracht van de kooplieden zelf. De Raad van de Koophandel dient een reglement te ontwerpen dat voorgelegd dient te worden aan het college van Burgemeester en Wethouders De raad krijgt de status van een extern adviescollege in economische aangelegenheden. Het stadsbestuur stelt voor de Raad van Koophandel geen financiële middelen ter beschikking. Wel voorziet de stad de Raad van een vergaderlokaal, licht, vuur en schrijfbehoeften. Ruim tien jaar later, in 1842, wordt in Nijmegen een Kamer van Koophandel opgericht.

Voetnoten[bewerken]

  1. Ordonnantie zonder titel, (vastgesteld in raadsvergadering 5-11-1831), in: Band met ordonnanties, N 192, nummer 50.

Bronnen[bewerken]

  • Gruppelaar, L., 'Lokaal bestuur en stedelijke overheid te Nijmegen, 1816-1851', Gemeentearchief Nijmegen, 1994.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden