header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Raad voor Katholieke Actie, afdeling Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 15 jan 2018 om 14:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Raad voor Katholieke Actie, afdeling Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Plaatselijke Raad voor Katholieke Actie Nijmegen

Bestaansperiode: 1936 - 1966
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Paus Pius XI (1922-1939) richtte vanaf zijn verkiezing tot paus zijn aandacht op de toenemende secularisering van de maatschappij. In een poging deze ontwikkeling een halt toe te roepen richtte hij in 1922 de Katholieke Actie (KA) op, een beweging die tot doel had de participatie van gelovigen in het apostolaat van de kerk te bevorderen. De KA ondersteunde katholieke organisaties op het gebied van onderwijs, opvoeding en pers en bracht een centralisatie van katholieke sociale organisaties teweeg.

Kardinaal J. de Jong bracht de KA vanaf 1934 in Nederland op gang. Formeel werd de organisatie in 1936 opgericht door het aartsbisdom Utrecht. De organisatie kreeg een diocesane en parochiale opzet. Ter ondersteuning van de diocesane KA’s werd in 1945 werd een landelijk bureau opgericht. De KA in Nederland werd eind 1966 omgezet in het Oriëntatie- en Communicatiecentrum voor Kerk en Wereld De Horstink, gevestigd in Amersfoort.

Geschiedenis

Op 28 september 1945 hield de Plaatselijke Raad voor KA in Nijmegen zijn eerste vergadering in de pastorie aan de Groenestraat. Blijkens de notulen was er ook voordien – mogelijk vóór de Tweede Wereldoorlog – al minstens één vergadering geweest.

De Raad voor KA in Nijmegen onderhield intensieve contacten met de parochies en katholieke organisaties binnen het dekenaat Nijmegen. Tijdens de in principe tweewekelijkse vergadering besprak de raad algemene zaken, zoals opvoeding, filmkeuringen, activiteiten rondom de missie. Daarnaast kwamen onderwerpen ter tafel waarbij katholieke waarden in het geding waren, zoals het beheer van speeltuinen, het houden van dansavonden, de inrichting en het gebruik van badgelegenheden en de voortgang van de zogenoemde Kruiscommissie, die het plan uitwerkte om aan de zuidelijke oever van de Waal in Nijmegen een kruisbeeld te doen verrijzen waarmee de reiziger welkom werd geheten in het katholieke zuiden van Nederland. Ook nam de raad onder meer het initiatief over om tot een welvaartsstichting te komen, met als doel het samenbrengen van (katholieke en niet-katholieke) culturele stromingen in de stad.

De laatste vergadering van de raad waarvan het verslag in het archief is opgenomen dateert van 19 juli 1950. De raad bestond nog langer, maar tot wanneer is niet bekend.

Taken en activiteiten

De raad was ‘het stimulerend orgaan van de verschillende Parochieele en inter-parochieele sectie’s’. Verder hield verzorgde zij de administratieve taken van het in 1947 opgerichte Katholiek Sociaal Centrum, totdat er een apart bureau was gevormd.

Organisatie

Bij aanvang bestond de Raad uit de deken van Nijmegen, een pastoor, een pater en zeven andere leden, later uitgebreid met een achtste lid.

Locatie

1945-1946:Nijmegen Berg en Dalscheweg 26 locatie in googlemaps

1946-1950:Nijmegen Staringstraat 1 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Haan, P. de, Van volgzame elitestrijder tot kritische gelovige. Geschiedenis van de Katholieke Actie in Nederland 1934-1966, Nijmegen, 1994.

Verantwoording

(2006)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden