header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Radboud in de stad

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 5 mei 2013 om 17:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<div style="float:right; width:100%"> {{box-begin |titelachtergrond =#BE311A |titelvoorgrond = white |titel = Introductie}} [[Afbeelding:Universiteit90jaar.jpg|100...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

Universiteit90jaar.jpg

Sinds negentig jaar is Nijmegen universiteitsstad. Studenten beheersen het straatbeeld en de kroegen in het centrum. In sommige buurten zijn de studentenhuizen duidelijk herkenbaar. Het academisch leven is minder zichtbaar; dat is tegenwoordig grotendeels geconcentreerd op de campus Heyendaal. In de eerste decennia na de oprichting van de universiteit (toen nog Katholieke Universiteit geheten) was dat heel anders. De universitaire wereld was toen duidelijk zichtbaar in het Nijmeegse straatbeeld. De bestuursgebouwen en collegezalen lagen verspreid door de stad en ook allerlei andere plekken hadden een academische functie.

"Radboud in de stad" biedt een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen en toont collegezalen en verenigingsgebouwen, professorenwoningen en studentencafés.

Tentoonstelling, wandelroute en app

In Museum het Valkhof is van 8 mei tot en met 16 juni in het prentenkabinet een tentoonstelling te zien met foto's en filmbeelden van de oude universiteitslocaties.

Bij gelegenheid van het lustrum is ook een wandeling uitgezet langs de belangrijke gebouwen van de universiteit van toen. Een boekje en een app begeleiden de wandeling. De app is vanaf medio mei gratis te downloaden in de Apple store onder de naam "Radboud in de stad". Het boekje is onder meer te koop in de museumwinkel en bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

In het Digitale Huis is meer te lezen over de geschiedenis van de universiteit in Canonartikel 36 en het artikel Katholieke Universiteit Nijmegen.

test embedcode foto

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Filmbeelden

In de digitale studiezaal van het archief bevinden zich veel foto's en filmbeelden van en over de universiteit in de stad. Hieronder ziet u een documentaire uit 1988 naar aanleiding van het 75-jarig bestaan…..

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Zoeken op de kaart

test verschillende iconen, nog kleine iconen toevoegen!


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden