header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Radboud in de stad

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 4 sep 2014 om 13:53 (Versie 16414 van RAN2 (overleg) ongedaan gemaakt)
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

Universiteit90jaar.jpg
Sinds negentig jaar is Nijmegen universiteitsstad. Studenten beheersen het straatbeeld en de kroegen in het centrum. In sommige buurten zijn de studentenhuizen duidelijk herkenbaar. Het academisch leven is minder zichtbaar; dat is tegenwoordig grotendeels geconcentreerd op de campus Heyendaal. In de eerste decennia na de oprichting van de universiteit (toen nog Katholieke Universiteit geheten) was dat heel anders. De universitaire wereld was toen duidelijk zichtbaar in het Nijmeegse straatbeeld. De bestuursgebouwen en collegezalen lagen verspreid door de stad en ook allerlei andere plekken hadden een academische functie.

"Radboud in de stad" in het Digitale Huis biedt meer dan 60 artikelen over de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen en toont collegezalen en verenigingsgebouwen, professorenwoningen en studentencafés.

Kaart

Zie het overzicht van universiteitslocaties voor een grotere kaart en een lijst met alle artikelen met de indeling in soorten locaties.


Tentoonstelling, wandelroute en app

Naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit is in samenwerking door de Radboud Universiteit, het Valkhof Museum, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en het Regionaal Archief Nijmegen in 2013 "Radboud in de stad" ontwikkeld. De artikelen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis bieden een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen.

In Museum het Valkhof was in het prentenkabinet een tentoonstelling te zien met foto's en filmbeelden van de oude universiteitslocaties. Er is ook een wandeling uitgezet langs de belangrijke gebouwen van de universiteit van toen. Een boekje en een app begeleiden de wandeling.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Opening van de R.K.Universiteit op 17 oktober 1923. Opname van de pedel en professoren op weg naar de Ignatius-kerk.


Meer over geschiedenis universiteit

Naast de algemene inleiding bij "Radboud in de stad" is over de geschiedenis van de universiteit in het Digitale Huis meer te lezen in Canonartikel 36 en het artikel Katholieke Universiteit Nijmegen.

In de digitale studiezaal van het archief bevinden zich veel foto's en filmbeelden over de universiteit in de stad. Hieronder een Polygoonjournaal uit 1951 over de nieuwe medische faculteit van de universiteit.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden