header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Robert Regout: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 3: Regel 3:
 
|linkerkolom=
 
|linkerkolom=
 
===Robertus Hubertus Wilhelmus Regout, SJ (1896-1942)===
 
===Robertus Hubertus Wilhelmus Regout, SJ (1896-1942)===
+
[[Bestand: F35106.jpg |150px|right]]
  
  

Versie van 25 jul 2013 22:40

Robertus Hubertus Wilhelmus Regout, SJ (1896-1942)

F35106.jpg


Verzetswerk en illegaliteit 1940-1945

Vrijwel meteen na de Duitse inval in mei 1940 reisde Regout (buitengewoon hoogleraar 'volkenrecht' als ook moderator aan de Rooms Katholieke Universiteit te Nijmegen) stad en land af om burgemeesters, advocaten, professoren advies te geven in de ontstane verwarrende situatie en de mogelijkheden van verzet te bespreken. Begin juni 1940 verscheen van zijn hand in het tijdschrift Studiën het artikel "De rechtstoestand in bezet gebied". Daarin werd helder uiteengezet welke rechten de bezetter in dit gebied volgens het Haags Landoorlogsreglement kon doen gelden en welke niet. Dit alles wekte bij de Duitsers wrevel en achterdocht. Op 3 juli van dat jaar werd Regout door de Sicherheitsdienst gearresteerd. Na gevangenschap in Arnhem en Berlijn werd hij op 9 juli 1941 op transport gesteld naar concentratiekamp Dachau, waar hij "ondanks de barre ellende" trooster, steun en toeverlaat van de overige gevangenen was. Op 29 december 1942 is hij door uitputting overleden in KZ Dachau. In Nijmegen is een straat naar hem vernoemd.

Bronnen

  • De bovenstaande tekst is geschreven door Rob Camps (Regionaal Archief Nijmegen) en eveneens opgenomen in het Archievenblad van 1-9-2003.
  • De filmportret is samengesteld door de docenten geschiedenis Alex van Megen en Martijn Vermeulen. Wouter Daemen (Regionaal Archief Nijmegen) zorgde voor de technische realisatie. Het is het zevende portret in de serie.
  • Zie voor meer informatie: Robert Regout op www.oorlogsdodennijmegen.nl

Portretten oorlogsdoden

EmbedVideo was given an illegal value for the alignment parameter "centre". Valid values are "left", "center", or "right".


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden