header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Rogier, L.J.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN35 (overleg | bijdragen) op 21 okt 2016 om 08:10
Ga naar: navigatie, zoeken

"

Algemene gegevens
Naam : Rogier, L.J.
Andere naam (namen):
  • 0

Bestaansperiode: 18940000 - 19740000
Rechtsvorm: 0
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

0

Geschiedenis

Ludovicus Jacobus (‘Louis’) Rogier werd te Rotterdam geboren op 26 juli 1894 als zoon van een linieerder bij een grafisch bedrijf. Hij bezocht de kweekschool voor onderwijzers en stond als 19-jarige voor de klas, waar hij bevoegd was Engels, Duits en lichamelijke opvoeding te doceren. In 1919 behaalde hij zijn middelbare akte voor Nederlands. Hij gaf dit vak op de Hogere Burger School in Rotterdam tot in 1947. In de tussentijd bekwaamde hij zich in het doen van wetenschappelijk onderzoek en verdiepte hij zich in de geschiedenis van de katholieke kerk, de staat en de maatschappij. Ook lokale geschiedenis had zijn interesse.

Rogier ontving in 1947 het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Nijmegen, wat hij te danken had aan zijn publicatie ‘Geschiedenis van het katholicisme in Noord-Nederland in de 16e en 17e eeuw’. Later dat jaar werd hij er benoemd tot hoogleraar vaderlandse en algemene geschiedenis der nieuwere tijden. Tijdens zijn hoogleraarschap en ook al daarvóór verschenen van zijn hand vele publicaties over de Nederlandse geschiedenis en de geschiedenis van de katholieke kerk. In 1955 ontving hij als eerste historicus de P.C. Hooftprijs voor drie hoofdstukken die hij schreef in het werk ‘In vrijheid herboren. Katholiek Nederland 1853-1953’.

Naast zijn werk als onderzoeker, schrijver en docent vervulde hij bestuurlijke en adviserende functies bij diverse geschiedkundige instellingen, zoals het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Hij stond mede aan de wieg van de Nijmeegse historische vereniging Numaga, opgericht in 1954. Jarenlang was Rogier voorzitter van de redactie van het tijdschrift van de vereniging. Hij schreef ook diverse artikelen over de geschiedenis van Nijmegen.

Rogier ging in 1964 met emeritaat, werkte nog een klein jaar door omdat zijn opvolger op zich liet wachten en bleef daarna actief in de wetenschap. Hij overleed op 30 maart 1974.

Taken en activiteiten

0

Organisatie

0

Locatie

0-0:Nijmegen 0 0

Bronnen

  • Vugt, J. van, ‘Louis Rogier’, in: Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang 51 (2004) / Roes, J.H., ‘Rogier, Ludovicus Jacobus (1894-1974)', in: Biografisch Woordenboek van Nederland 1 (1979)

Verantwoording
"
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden