header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Rotary Club Nijmegen-Zuid

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN50 (overleg | bijdragen) op 28 mrt 2019 om 11:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Rotary Club Nijmegen-Zuid
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1973 - 2003
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Op 23 februari 1905 richtte de Amerikaanse advocaat Paul Harris in Chicago de wereldorganisatie Rotary (International) op. Op die dag had hij een ontmoeting met drie zakenvrienden, die elkaar wekelijks bij toerbeurt (in rotatie) bleven ontmoeten. Vandaar dat de club de naam Rotary kreeg.
van de club was het vormen van toegewijde, betrokken mensen die zich dienstbaar opstellen. De leden steunden op verschillende manieren hun medemens, zonder onderscheid van ras, geloof of politieke mening.
1923 werd in Amsterdam de eerste Nederlandse rotaryclub in het leven geroepen. In Nijmegen werd in 1931 de eerste rotaryclub opgericht, namelijk Rotary Club Nijmegen, in 1967 gevolgd door de Rotary Club Rijk van Nijmegen.

Geschiedenis

Op 11 april 1972 besloten vertegenwoordigers van de Rotary Club Nijmegen en de Rotary Club Rijk van Nijmegen in een gezamenlijke vergadering tot de oprichting van een derde rotaryclub binnen de regio Nijmegen. De voorzitters van beide clubs waren van mening dat er in de regio Nijmegen voldoende ruimte was voor een derde rotaryclub. Zij kwamen tot overeenstemming over het door hen aan de nieuwe club af te stane gebied. Het clubgebied van Rotary Club Nijmegen-Zuid werd begrensd door de St. Annastraat, spoorlijn Nijmegen – Venlo, Graafseweg, Keizer Karelplein (zuidelijk deel van de ring), Oranjesingel, St. Canisiussingel, Berg en Dalseweg tot aan de zuidoostelijke gemeentegrens. De officiële installatie van de rotaryclub vond plaats op 6 juni 1973.
telkens terugkerende activiteit was het jaarlijkse gehandicaptenvervoer naar het Roosevelthuis te Doorn. Via Rotary Nederland werd de rotaryclub betrokken bij het internationale Polio 2005-project. Onder het motto ‘Polio de wereld uit’ adopteerde Rotary Nederland namelijk Indonesië.
1993 deden voor het eerst vrouwen hun intrede in de club.
secretariaat op verschillende adressen; clubbijeenkomsten op woensdagmiddag in Hotel Erica aan de Molenbosweg 17 te Berg en Dal.

Taken en activiteiten

Taken: Rotary tracht haar ideaal te bereiken langs vier zogenaamde avenues, te weten:
Clubservice, ter bevordering van het goed functioneren van de club.
Vocational service, ter bevordering van de dienstbaarheid van elk lid in en door zijn of haar ambt, beroep of andere activiteiten.
Community service, om de (wereldwijde) gemeenschap te dienen in samenwerking met bestaande organisaties en instituten.
International service, ter bevordering van een beter begrip, goodwill en vrede tussen volkeren en culturen.

Organisatie

Rotaryleden zijn voornamelijk afkomstig uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de gezondheidszorg en het culturele leven. Bij het lidmaatschap van Rotary wordt uitgegaan van het classificatieprincipe. Dat betekent dat van elk beroep of bedrijf slechts één vertegenwoordiger wordt toegelaten. Hieruit volgt dat kandidaten voor het lidmaatschap worden gevraagd. Men kan zich niet aanmelden. Rotary Club Nijmegen-Zuid heeft een bestuur en voor elke taak diverse commissies.
werkzaamheden van de commissies zijn:
Clubservice (programmacommissie, informatiecommissie, uitbreidingscommissie, fellowshipcommissie en verslaggevingscommissie);
Community service;
Vocational service;
International service.

Locatie

-: Nijmegen

Bronnen

  • Archief Rotary Club Nijmegen-Zuid, 1972 – 2003, met name het historisch overzicht ‘Rotary Club Nijmegen-Zuid 1973 – 1998’, inv.nr. (100).

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Renier van de Giessen en Robert Spanings. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden