header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum Saturnus en Volkssterrenwacht Nijmegen: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 21: Regel 21:
 
|Naamtoegang=R. van de Giessen
 
|Naamtoegang=R. van de Giessen
 
|Jaartoegang=2017
 
|Jaartoegang=2017
 +
|Afbeelding=<p><!-- BEGIN de gekopieerde embed code uit de digitale studiezaal is omgezet naar onderstaande wiki-syntax -->{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2301426465|url=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2301393841"}}</p><p>
 +
|Bijschrift=Interieur van het nieuw geopende Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum 'Saturnus' - Volkssterrenwacht 'Nijmegen' in 1996
 
|Locatie={{Locatieformulier}}
 
|Locatie={{Locatieformulier}}
 
|Naam=Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum Saturnus en Volkssterrenwacht Nijmegen
 
|Naam=Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum Saturnus en Volkssterrenwacht Nijmegen
 
}}
 
}}

Versie van 22 mei 2017 om 10:45

Interieur van het nieuw geopende Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum 'Saturnus' - Volkssterrenwacht 'Nijmegen' in 1996
Algemene gegevens
Naam : Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum Saturnus en Volkssterrenwacht Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Hobbyvereniging Saturnus Nijmegen

Bestaansperiode: 1984 -
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De vereniging Saturnus is in 1984 opgericht als 'Hobbyvereniging Saturnus Nijmegen' met als doel jeugdigen, maar ook volwassenen de gelegenheid te geven om hun hobby Ruimtevaart en Sterrenkunde in verenigingsverband uit te oefenen. Destijds hield men iedere maand een bijeenkomst in het Cultureel Centrum De Lindenberg in Nijmegen. De kijkavonden voor het publiek werden gehouden op het grasveld tegenover Zwembad West aan de Planetenstraat in Nijmegen. Iedere maand verscheen het maandblad 'Magnitude', met daarin de laatste ontwikkelingen over ruimtevaart en het actueel sterrenkundig nieuws.

De vraag naar een eigen ruimte groeide met de jaren. Na overleg met de gemeente Nijmegen kreeg Saturnus in 1988 de beschikking over een eigen gebouw aan de Treubstraat 39 in Nijmegen. Vanuit dit gebouw werden de activiteiten uitgebreid met onder andere deelname aan de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Wetenschapsdag, het geven van cursussen voor de jeugd en volwassenen. Enkele malen per jaar kwamen gastsprekers spreken tijdens lezingavonden voor de leden en het publiek.

Er ontstond de behoefte om een echte sterrenwacht te gaan realiseren. Hiervoor werd de Stichting Volkssterrenwacht Nijmegen in het leven geroepen met financiële hulp van de gemeente Nijmegen. Het gebouw aan de Treubstraat begon langzamerhand te knellen. Ook de bouw van de sterrenwacht kon door wijzigingen in het bestemmingsplan op deze locatie geen doorgang vinden. Men keek uit naar een andere locatie.

De vereniging vond uiteindelijk een groter onderkomen aan de Krekelstraat 10 in Nijmegen. De bouw van de sterrenwacht startte in 1996. De gemeente Nijmegen paste voor de vereniging het gebouw aan en breidde het uit. De toenmalige Vereniging voor de Publiekssterrenwachten sponsorde de aankoop van een spiegeltelescoop. Eind 1996 nam men het gebouw officieel in gebruik. De activiteiten van Saturnus breidden uit met onder andere computeren in een aparte computerzaal, weerkunde en astrofotografie. Het aantal cursussen breidde ook uit. De Volkssterrenwacht Nijmegen werkte samen met de sterrenwachten uit Dieren, Bussloo en Vorden in het GERAAS (Gelderse Radioastronomie), waarvoor een speciale Yagi-antenne op het dak werd geplaatst. In 1998 werd de sterrenwacht afgebouwd en geopend.

Door een toename van de kosten voor huisvesting zag Saturnus zich in 2016 genoodzaakt om afstand te doen van het pand aan de Krekelstraat..

Taken en activiteiten

De belangrijkste taken van de vereniging waren studie, voorlichting en educatie op het gebied van sterrenkunde en ruimtevaart. Saturnus organiseerde in dat kader bijeenkomsten, lezingen, excursies, cursussen, kijkavonden, exposities en groeps- en schoolbezoeken. Verder verleende de vereniging hulp bij spreekbeurten, verhuurde zij sterrenkijkers, bracht zij een maandblad uit en beheerde zij een eigen bibliotheek en een eigen videotheek.

Organisatie

De vereniging had een bestuur dat uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aanwees. Het bestuur werd gekozen door de leden tijdens de algemene ledenvergadering. Leden van de vereniging groepeerden zich rondom interessegebieden zoals informatietechnologie, ruimtevaart, sterrenkunde of de sterrenwacht.

Locatie


Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door R. van de Giessen. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden