Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in september 2011 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2011.
- 1 De 120 meter lange tafel van sloophout stond al in New York en op Terschelling. Nu staat het ontwerp van de Nijmeegse kunstenaar Terts Brinkhoff langs de Oosterhoutsedijk in Nijmegen-Lent. Liefst 500 mensen kunnen plaatsnemen aan de zogenoemde ‘Tafel van de Idee’. Het diner wordt opgeluisterd met muziek, theater en poëzie.
- 2 Met het vertrek van mevrouw Violette van der Spek-Chouzenoux als honorair consul van Frankrijk wordt het Franse consulaat, dat sinds 1896 in de stad was gevestigd, definitief gesloten.
- 3 Ter voorbereiding op de jubileumexpositie van de Nijmeegse stadsschouwburg maken vrijwilligers een selectie uit de ruim 6.000 affiches die zich in het archief van de schouwburg bevinden.
- 6 Na twaalf jaar is het in 1999 gestolen hondje dat deel uitmaakt van het kunstwerk De Clown op de hoek van de Javastraat en de Balistraat dankzij de gemeente Nijmegen opnieuw in brons gegoten en met zijn baasje herenigd.
- 7 Met de sloop van het Nachtegaalplein verdwijnen niet alleen honderdvijftig huizen, maar verliest de stad ook een van haar meest authentieke volkswijken. − Wethouder Hannie Kunst kondigt de komst van ‘visualiseringprojecten’ aan rondom het verleden van de stad. Uit gemeentelijk onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de Nijmegenaren zich verbonden voelt met de geschiedenis van de eigen stad.
- 8 De stichting Kohesie beijvert zich voor het opsporen van vermoedelijk honderden schilderijen van de Nijmeegse kunstschilder Frans Berntsen (1903-1980), die met zijn boeier een halve eeuw de Nederlandse wateren bevoer en vanaf zijn dek waterlandschappen schilderde.
- 9 In de nacht van 8 op 9 september wordt Nederland getroffen door een aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, waarvan het epicentrum iets ten zuiden van Nijmegen ligt.
- 12 Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en UMC St Radboud behalen in een door het AD samengestelde top tien van de beste ziekenhuizen in Nederland respectievelijk de zesde en de tiende plaats.
- 13 De Nijmeegse modellenbouwer van historische panden W. Prudon overhandigt een miniatuur donjon aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Hij heeft er 5.500 kartonnen steentjes in verwerkt.
- 14 Het stadsbestuur dringt er bij minister Melanie Schultz van Haegen op aan Nijmegen als ‘Romeinse topplek’ alsnog op te nemen in de structuurvisie waarop het rijk zijn toekomstig cultuurhistorisch beleid baseert. − Naar aanleiding van de berging van twee stoffelijke overschotten van gesneuvelde Amerikaanse militairen stelt Wiel Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, dat rond het dorp vermoedelijk nog 33 veldgraven van vermiste Amerikaanse soldaten moeten zijn.
- 15 Bijna tweeduizend hardlopers nemen deel aan de Bruggenloop Nijmegen. Daarmee verwerft dit evenement zich officieel een plaats op de Nijmeegse sportkalender. − Vanwege zijn vijftigjarig bestaan schenkt corpsdispuut Aquila de Nijmeegse bevolking in De Vereeniging een gratis klassiek concert van de Kölner Akademie.
- 16 Radio Keizerstad FM, een van de bekendste piratenzenders van Nederland, verdwijnt na vijftig jaar uit de ether, maar zet zijn activiteiten via het internet voort.
- 17 Nijmeegse archeologen zijn euforisch, nadat ze op de Korenmarkt grafkelders van de Johannieters (later Maltezer Orde) hebben gevonden die dateren uit de twaalfde tot de vijftiende eeuw.
- 19 Ter gelegenheid van de herdenking van de operatie Market Garden schenken Britse oorlogsveteranen drie regimentsvaandels aan het Bevrijdingsmuseum.
- 22 In Ubbergen viert HAVO Notre Dames des Anges gedurende twee dagen de ingebruikname van de nieuwbouw.
- 24 Voor de tweede maal vindt de Nijmeegse Kunstnacht plaats als opening van het nieuwe culturele seizoen. − Winkeliers van de verouderde winkelcentra in de wijken Meijhorst en Malvert richten een noodkreet aan de gemeente, nu de nieuwbouwplannen wederom zijn vertraagd.
- 26 Nijmegenaar Bert Albers staat met zijn bloemenkraam een halve eeuw op de Nijmeegse markt en denkt nog lang niet aan stoppen.
- 27 Thom de Graaf kondigt aan dat hij met ingang van 1 februari 2012 het burgemeesterschap van de stad neerlegt en voorzitter wordt van de HBO-raad.
- 29 Een grote meerderheid in de Nijmeegse raad staat achter de herbouw van de donjon op het Valkhof en is bereid om de plankosten van het project uit gemeentelijke middelen te betalen.