header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Sportvereniging De Hazenkamp

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 5 feb 2018 om 13:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Sportvereniging De Hazenkamp
Andere naam (namen):
  • Vereniging voor lichamelijke en geestelijke Ontwikkeling De Hazenkamp
  • De Hazenkamp Vereniging voor Lichamelijke en Geestelijke Ontwikkeling

Bestaansperiode: 1928 - 2000
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Op 2 februari 1928 werd de vereniging opgericht met als doel lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van haar leden. Voor het 'lichamelijke' aspect werd in eerste instantie gymnastiek en atletiek gegeven en voor het 'geestelijke' deel was er een afdeling volksdansen en toneel. De vereniging ging uit van het evangelie van Jezus Christus, zonder dat dit als persoonlijke overtuiging van de leden werd geëist. De vereniging breidde zich vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw uit tot een grote omnivereniging waarin meerdere sporten werden beoefend. De eerste activiteiten vonden plaats op een veldje aan de Lamastraat in de wijk Hazenkamp, waaraan de vereniging haar naam ontleende. Op die plek verrees later het gebouw van de Stedelijke Scholengemeenschap (S.S.G.N.). Er werden toen al wedstrijden georganiseerd in gymnastiek, hockey, korfbal, voetbal, honkbal en tafeltennis. Ook was er een wandelafdeling. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar tafeltennis, handbal, rolschaatsen, badminton, turnen, trampolinespringen en softbal bij. Op 23 februari 1984 reikte wethouder Annie Brouwer de Nijmeegse sportprijs 1983 uit aan de vereniging, met name vanwege de hoge prestaties van de turnafdeling. Eind jaren tachtig kende de vereniging nog maar vier secties: badminton, korfbal, gymnastiek- en turnen, en honk- en softbal. Het hoofdbestuur had de handen vol om de samenwerking tussen de vier secties, die elk op een andere plek in de stad waren gehuisvest en een grote mate van zelfstandigheid kenden, te stroomlijnen. De sectie badminton was financieel niet rendabel. In 1996 besloot het bestuur dan ook deze sectie op te heffen. Eventuele financiële debacles van één sectie zouden kunnen drukken op de begrotingen van de andere secties. Mede daarom besloot het bestuur om de vereniging op 11 april 2000 om te zetten in een federatie met drie zelfstandige verenigingen. In de praktijk kwamen er drie zelfstandige verenigingen, namelijk Gymnastiek- en Turnvereniging De Hazenkamp, later Hazenkamp Gymsports, Honk- en Softbalvereniging De Hazenkamp, en Korfbalvereniging De Hazenkamp. De federatie kwam echter niet van de grond.

Taken en activiteiten

Aanvankelijk lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van haar leden, later alleen lichamelijke ontwikkeling (sportbeoefening)

Organisatie

De vereniging bestond uit gewone leden, ereleden, leden van verdienste, promotors (donateurs) en begunstigers. De ledenraad was het hoogste orgaan in de vereniging. Er was een hoofdbestuur, een dagelijks bestuur, een raad van commissarissen (advisering en ondersteuning van de vereniging), en directeuren voor de afzonderlijke afdelingen (later secties) van de vereniging. Leden die gezamenlijk een cursus volgden of gemeenschappelijk een tak van sport beoefenden vormden een groep, die uit zijn midden een contactcommissie instelde die de belangen van de groep vertegenwoordigde. Daarnaast kende de vereniging een adviescommissie die als taak had de band tussen het bestuur en de overige leden te versterken.

Locatie

1928-2000:Nijmegen

Bronnen

  • Jubileumboek sportvereniging de Hazenkamp Nijmegen : 1928-1978 : 50 jaar gymnastiek, badminton, honkbal, voetbal. Nijmegen 1978

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2018)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden