header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Filmhuis

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 15 okt 2019 om 11:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis[bewerken]

Als reactie op het monopolie van de Nederlandse Bioscoop Bond ontstaat in de jaren zestig en zeventig een alternatief filmcircuit. Er ontwikkelt zich een netwerk van filmhuizen in Nederland. De Stichting Filmhuis Nijmegen wordt opgericht op 18 november 1974. De oprichters, studenten en politieke actievoerders, willen een 'tehuis voor politieke en artistieke films'.

Het Filmhuis vindt vanaf 1974 twee avonden per week onderdak bij het Cultureel Centrum De Lindenberg. De gemeente geeft een garantiesubsidie van f 5.500,-. Als in 1977 het Politiek Cultureel Centrum O42 geopend wordt, wordt het Filmhuis de voornaamste huurder van het pand aan de Oranjesingel. Het krijgt eerst drie, later vier zalen tot zijn beschikking. In hetzelfde jaar verhoogt de gemeente de subsidie tot f 27.500,-, zodat een betaalde kracht kan worden aangesteld. Het begin van de jaren tachtig betekent een ommekeer in de geschiedenis van het Filmhuis. Voorstanders van een meer pragmatische en meer professionele aanpak krijgen de overhand, ten koste van de meer politiek geëngageerden. Het centraal gelegen monumentale pand Mariënburg 59, een voormalig bankgebouw, wordt gehuurd. De gemeente stelt zich garant voor de hoge huisvestingslasten. Het Filmhuis heet voortaan Filmcentrum De Mariënburg en behoort in 1984 tot de grootste filmhuizen van het land.[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. Henny van Boekel, Lidy Klein Gunnewiek en Theo Noten, Filmhuis Nijmegen (Cinemariënburg) van 1974 tot 1994 - twintig jaar filmcultuur in Nijmegen, Nijmegen 1994 en Filmhuis Nijmegen: 1e lustrum 13-16 december 1979, Nijmegen 1979.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden