header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Katholiek Onderwijs Hatert-Dukenburg

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2014 om 17:32 (Tekst vervangen - 'QbrQ' door '<br/>')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Katholiek Onderwijs Hatert-Dukenburg
Andere naam (namen):
  • Stichting Scholen H. Antonius-abt-Hatert (1963-1968)

Bestaansperiode: 1963 - 1987
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Hoewel de eerste statuten pas in 1963 werden vastgesteld, was de stichting in oprichting toen al enkele jaren actief. Het eerste stuk in het archief dateert namelijk uit 1960. Dat is begrijpelijk, omdat toen de eerste woningen in de snel groeiende nieuwbouwwijk Hatert werden opgeleverd. De kinderen uit de jonge gezinnen die zich hier vestigden, moesten in de buurt naar school kunnen gaan.
De Stichting Scholen H. Antonius-abt-Hatert had als taak om in deze parochie, die toen nog heel Hatert besloeg, het katholiek lager en kleuteronderwijs te verzorgen. Het bestuur ging voortvarend te werk. In 1966 had het al zes lagere en drie kleuterscholen onder zijn hoede. De lagere scholen heetten naar de vier evangelisten, Rosa de Lima en Mgr. Bekkers; de kleuterscholen droegen namen als Kabouterland en 't Mierennest.
Toen in 1966 de eerste woningen in Aldenhof en Malvert, de oudste wijken van Dukenburg werden opgeleverd, werd de stichting ook hier actief. Omdat de oorspronkelijke naam de lading niet meer dekte, werd de stichting in 1968 omgedoopt in Stichting Katholiek Onderwijs Hatert-Dukenburg.
In Dukenburg volgde de stichting de bouw van nieuwe wijken op de voet. Overal verrezen katholieke lagere en kleuterscholen. Als teken dat het rijke Roomse leven voorbij was, veranderden de namen. In Dukenburg geen Mattheus- en Lucasschool, maar de Dag Hammerskjöld en John F. Kennedyschool.
Vanaf 1974 fungeerde de Stichting Hatert-Dukenburg ook als schoolbestuur van de in de wijk Lankforst gevestigde Scholengemeenschap Dukenburg voor mavo-havo en vwo.
Sinds 1987 fungeerde Kelfkensbos 38, het kantoor van de Sint Josephscholen, ook als adres voor de Stichting Hatert-Dukenburg. Omdat uit de jaren tachtig geen bestuurlijke documenten zijn overgeleverd, is het onduidelijk wat hiervan de achtergrond was.
In elk geval is de Stichting Hatert-Dukenburg niet gefuseerd met de Stichting Sint Josephscholen. De website van het schoolbestuur Conexus, met scholen in de gemeenten Nijmegen en Heumen, vermeldt ook scholen die door de Stichting Hatert-Dukenburg zijn opgericht. Een van de fusiepartners van Conexus is de Stichting Rosascholen. Vermoedelijk is de Stichting Hatert-Dukenburg in de jaren tachtig of negentig met Rosascholen gefuseerd.

Taken en activiteiten

Stichten en exploiteren van scholen voor jongens en meisjes in de wijk Hatert en het stadsdeel Dukenburg. Eerst alleen in het basisonderwijs, vanaf 1974 ook in het voortgezet onderwijs.

Organisatie

Het bestuur werd ondersteund door medewerkers op een kantoor. Tot 1985 bestonden er afzonderlijke secties voor kleuter- en lager onderwijs. Met de vorming van de basisschool in dat jaar zijn deze secties opgeheven.
1983 verzorgde het Bureau Bijzonder Onderwijs Nijmegen de administratie. Dit bureau was gevestigd op het adres van de Sint Josephscholen, Kelfkensbos 38. Vermoedelijk was dit de opmaat voor de vestiging van het kantoor en overbrenging van het archief naar dit adres.

Locatie

1963-1966:Nijmegen Treubstraat 24

-:Nijmegen Hatertseweg 845

1969-1987:Nijmegen Aldenhof 60-31

Bronnen

  • Inventaris nummers 1-10

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Rob Wolf. (2012)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden