header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Proeftuin Lent

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 20 jul 2020 om 11:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Proeftuin Lent
Andere naam (namen):
  • Stichting Proeftuin voor de Bloementeelt Lent

Bestaansperiode: 1949 - 1996
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigde bloemenkwekerijen in tuindersdorp Lent wisten na de oorlog met moeite overeind te krabbelen, onder andere dankzij hulp uit het kwekersdorp Aalsmeer. De Lentse kwekers hadden de behoefte om net als in Aalsmeer een proef- en demonstratietuin te openen, waarin wetenschappelijke proeven werden gedaan om oplossingen voor problemen en te vinden en nieuwe toepassingen te testen en te demonstreren aan de plaatselijke kwekers. Bloemisten uit Nijmegen en Lent ondersteunden dit initiatief.

Geschiedenis

Op 21 januari 1949 richtten een tuinder uit Hees, drie kwekers en een zaakvoerder uit Lent de stichting Proeftuin Lent op. Vijf organisaties namen hierin deel:

  • de Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuinders Bond (ABTB)
  • de Christelijke Boeren- en Tuinders Bond (CBTB)
  • de Nijmeegse Veiling
  • de Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging Lent
  • de Bloemistenvereniging Lent/Nijmegen en omstreken.

De stichting huurde een Lents tuinbouwbedrijf aan de Bergstraat en bouwde hier een vakschool voor bloementeelt. De tuin en de school openden in de herfst van 1949 de deuren. De proeftuin werd een dochtertuin van die in Aalsmeer.

De tuin verhuisde in 1962 naar de Vossenpelssestraat. Ondanks succesvol onderzoek leidde de proeftuin begin jaren 1970 verlies en moest zij het ministerie van Landbouw en Visserij en bij de gemeente Elst om steun vragen. Na enige tijd vonden er nieuwe investeringen plaats.

Was de proeftuin de eerste decennia vooral gericht op Lent en omgeving, vanaf 1984 werd het werkgebied vergroot tot de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Bij het veertigjarig bestaan in 1989 organiseerde de proeftuin een tentoonstelling ‘Historische Tuin Lent’, waarin oude foto’s en tuingereedschap werden geëxposeerd. De bedoeling was om dit materiaal in de toekomst in een eigen museum onder te brengen. De oprichting Historische Tuinderij Warmoes aan de Griftdijk Noord vloeide hier mogelijk uit voort.

Bezuinigingen in de tuinbouwsector leidden tot verdere herstructurering van het tuinbouwonderzoek. Als gevolg daarvan moest een aantal proeftuinen sluiten, waaronder zie in Lent. De activiteiten van de stichting verhuisden in 1996 naar het Limburgse Horst, waar inmiddels modernere kassen waren verrezen. De gemeente Nijmegen kocht de grond van de proeftuin aan.

Taken en activiteiten

Het doel was het exploiteren van een proeftuin en de bevordering van aankoop van geselecteerd plantenmateriaal en zaden. Het onderzoek richtte zich in de jaren 1980 vooral op pot- en perkplanten. De stichting deed bijvoorbeeld onderzoek naar oplossingen voor de verkleuringen van planten, naar betere manieren van opbinden, naar de effecten van verlichting, mogelijkheden tot energiebesparing en de ontwikkeling van transportmiddelen.

Organisatie

De stichting had een bestuur van negen personen, onder wie een voorzitter, een secretaris-penningmeester en plaatsvervangers voor beide functionarissen. Vanaf 1985 was de stichting zoals alle andere proeftuinen georganiseerd, met een bestuur van negen leden en daaronder een directeur, een onderzoeker, een bedrijfsleider en medewerkers.

In 1986 telde de Proeftuin vier personeelsleden: een chef, een onderzoeker en twee vaste tuinmedewerkers.

Locatie

1949-1962:Lent Bergstraat

1962-1996:Lent Vossenpelssestraat 10 (tussen 1974 en 1986 veranderd in 28) locatie in googlemaps

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2020)



KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden