header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Stadsgeschiedenis Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN50 (overleg | bijdragen) op 25 mei 2018 om 08:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Stadsgeschiedenis Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1999 - 2011
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In 2005 vierde Nijmegen zijn tweeduizendjarige bestaan als stad. In het kader daarvan werden er initiatieven ontplooid om het verleden van de stad onder bredere aandacht te brengen.

Geschiedenis

Na een voorbereidingsperiode van twee jaar werd de stichting in maart 1999 op initiatief van de historische vereniging Numaga opgericht. Op 8 oktober sloot zij een convenant met de gemeente Nijmegen en de faculteit der letteren van de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarin deze zich committeerden haar te ondersteunen bij het uitvoeren van haar taak. Naast subsidies omvatte deze ondersteuning de inzet van medewerkers van het Regionaal Archief Nijmegen, de aanstelling van drie promovendi en de inzet van onderzoekstijd door medewerkers van de faculteit. Resultaat was de uitgave van het driedelige standaardwerk 'Nijmegen. Geschiedenis van de oudste stad van Nederland' in 2005. De fondsen die de stichting daarna nog beheerde werden aangewend voor een nieuw project, namelijk de selectie van vijftig onderwerpen voor de Nijmeegse canon en de vertaling daarvan in een educatieve website. De liquidatie van de stichting vond plaats in 2011.

Taken en activiteiten

Doel van de stichting was om in samenwerking met de gemeente Nijmegen en de Katholieke Universiteit Nijmegen een integrale stadsgeschiedenis van Nijmegen tot stand te brengen, gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap en breed toegankelijk voor een geïnteresseerd publiek. Na het afronden van deze taak zijn de fondsen van de stichting aangewend ter ondersteuning van digitale en multimediale projecten ter bevordering van de kennis van het Nijmeegse verleden.

Organisatie

Het bestuur, in eerste instantie gevormd door leden van de historische vereniging Numaga, vulde zelf zijn gelederen aan met vertegenwoordigers van organisaties waarmee het samenwerkte zoals de universiteit en het Regionaal Archief Nijmegen. Voor de uitvoering van de kerntaak van de stichting, het verzorgen van een integrale stadsgeschiedenis, stelde het bestuur een redactieraad samen.

Locatie

1999 - 2011:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden