header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Studiefonds Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN35 (overleg | bijdragen) op 16 jan 2020 om 12:43 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Organisatie |Categorie1=14.1 Armenzorg en liefdadigheid |Identificatiecode=150 |Soort entiteit=Organisatie |Andere naam1=Plaatselijke commissie voor het Generale...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Studiefonds Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Plaatselijke commissie voor het Generale Boerenhulpfonds te Nijmegen
  • Plaatselijke Commissie der Gemeente Nijmegen voor het inzamelen van liefdadige bijdragen voor het Generale Boeren Hulp Fonds

Bestaansperiode: 1902 - 1902
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In de Tweede Boerenoorlog die van 1899 tot 1902 in Zuidelijk Afrika speelde hadden de Nederlandstalige Boeren de strijd verloren van de Britten. De schade was groot: aan de kant van de Boeren waren ruim 9.000 strijders omgekomen, zo’n 28.000 vrouwen en kinderen vonden de dood in concentratiekampen, meer dan 30.000 woningen van de Boeren waren vernield en het land was een woestenij geworden. In september 1902 stuurden de Boerengeneraals Botha, De Wet en De la Rey een brief naar Nederlandse gemeenten. Daarin riepen zij die gemeenten op commissies te vormen om geld in te zamelen voor de zwaar getroffen Boeren. Hierop riep de Nijmeegse burgemeester Van Schaeck Mathon op 16 oktober een aantal voorname heren uit de stad bijeen met het verzoek zo’n commissie te vormen.

Geschiedenis

De ‘Plaatselijke Commissie der Gemeente Nijmegen voor het inzamelen van liefdadige bijdragen voor het Generale Boeren Hulp Fonds’ werd tijdens dezelfde vergadering ingesteld. De leden besloten daarin om een collecte te houden waarvoor zij persoonlijk, samen met niet-leden, rondgingen. De opbrengst kwam ten bate van het in Den Haag gevestigde Generale Boeren Hulp Fonds. Met aanplakbiljetten werd de actie aangekondigd, die op 18 en (zo nodig) 19 november 1902 zou plaatsvinden.

Tijdens de derde en laatste vergadering op 1 december 1902 maakte de commissie de balans op: na aftrek van kosten had de collecte 3.415 gulden opgeleverd. De commissie werd vervolgens ontbonden.

Taken en activiteiten

Het verzamelen van geld voor het Generale Boeren Hulp Fonds, ter ondersteuning van de getroffen Boeren in Zuidelijk Afrika.

Organisatie

De commissie had een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Burgemeester Van Schaeck Mathon was erevoorzitter.

Locatie

1902: Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden