header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Talis

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN50 (overleg | bijdragen) op 12 apr 2019 om 12:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Talis
Andere naam (namen):
  • Stichting Talis Woondiensten

Bestaansperiode: 1999 -
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief

Algemene context

De woningbouwverenigingen in Nederland waren in de jaren van wederopbouw en woningnood met ‘gouden koorden’ verbonden geraakt met de rijksoverheid, die de sector enerzijds met miljarden guldens ondersteunde, anderzijds rechtstreeks, en indirect via de gemeenten, de touwtjes strak in handen hield. Staatssecretaris E. Heerma (CDA) maakte begin jaren negentig een einde aan deze innige relatie. De woningcorporaties moesten financieel zelfstandig worden en zich bestuurlijk moderniseren (bijvoorbeeld door zich om te vormen van een vereniging in een stichting). In het hele land concludeerden corporaties dat ze alleen konden overleven door schaalvergroting. Terwijl Woningvereniging Nijmegen (WVN) – inmiddels omgedoopt tot Portaal – uitgroeide tot een landelijke corporatie, koos Kolping voor de regio. Per 1 januari 1999 kreeg de fusie met de veel kleinere Woningstichting Mgr. dr. Ariëns uit Wijchen haar beslag. De fusiecorporatie ging Stichting Talis Woondiensten heten.

Geschiedenis

Op 1 januari 1999 fuseerden de Katholieke Woningvereniging Kolping met de veel kleinere Woningstichting Mgr. dr. Ariëns uit Wijchen. De fusiecorporatie ging Stichting Talis Woondiensten heten, later veranderd in Talis. Talis was op dat moment met 121 personeelsleden en 13413 (9488 in Nijmegen en 3925 in Wijchen) de grootste sociale verhuurder van het woningmarktgebied Zuid-Gelderland. De eerste 45 Talis-woningen werden in april 1999 opgeleverd. Ze hoorden tot het complex De Flier in de Wijchense wijk Kerkeveld. Het archief van Talis berust op het kantoor aan de Waalbandijk 18.

Taken en activiteiten

Bouwen, beheren en verhuren van goede en goedkope woningen, plus taken die hieruit voortvloeien zoals de bouw van winkels, bejaardenwoningen en verzorgingshuizen. Stadsvernieuwing en wijkbeheer.

Organisatie

De stichting kent een raad van bestuur, een raad van commissarissen en een huurdersvereniging.

Locatie

1999 - 2014:Nijmegen Wezenlaan 71

2014:Nijmegen Waalbanddijk 18

Bronnen

  • Rob Wolf, Op weg naar Talis. De geschiedenis van de woningcorporaties Kolping te Nijmegen en Mgr. Dr. Ariëns te Wijchen, 1937-1947-1999. Nijmegen 1999

VerantwoordingKENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden