header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Tempelcomplex op het Maasplein

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door MiguelB (overleg | bijdragen) op 14 jul 2022 om 12:53 (Oude en nieuwere tekst samenvoegen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Tempelcomplex Maasplein
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Maasplein
16 Mp1-Luchtfoto.jpg
16 tempels stratenplan.jpg

Het Maasplein ligt binnen de muren van de Romeinse stad Ulpia Noviomagus. Hier stonden 1900 jaar geleden twee Romeinse tempels. Een van de tempels was gewijd aan Fortuna, godin van de voorspoed, en de andere aan Mercurius, de god van de handel. Het is niet verwonderlijk dat juist deze twee goden hier werden aanbeden: op deze plek werd veel handel gedreven. De naam Noviomagus betekent dan ook ‘Nieuwe Markt’.

De handelaren die hier woonden offerden aan Mercurius en Fortuna om bijvoorbeeld een voorspoedige handelsreis te krijgen, of om de goden te bedanken voor een winstgevende deal. Tijdens opgravingen zijn rond de tempels godenbeeldjes, delen van stenen altaren en verkoolde resten van zaden en pijnboompitten, dadels en vijgen teruggevonden. Dit waren allemaal offergaven.

De tempels stonden op een tempelplein dat aan twee kanten was voorzien van een galerij met kleine vertrekken. Vlakbij lag een groot huis, een stadsvilla. Het zou de woning kunnen zijn geweest van een van de priesters van de tempels.

Waarschijnlijk zijn de tempels bij de grote stadsbrand in 180 na Christus verloren gegaan en niet meer herbouwd. Op het Maasplein staat nu een podium met daarvoor een brede trap met vier treden. Dit geeft een sfeerbeeld van hoe de toegang tot de tempels eruit zag. Op het podium staan de onderste delen van vier zuilen en een bronzen plaat met informatie. In het wegdek op het Maasplein en de straten in de omgeving zijn de contouren van de tempels en de stadsvilla aangegeven.

Bronnen[bewerken]

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden