header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Tiemstra's Bouwbedrijven

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 23 jul 2019 om 06:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Het kantoor van aannemersbedrijf Tiemstra aan de Wolfkuilseweg in 1974
Algemene gegevens
Naam : Tiemstra's Bouwbedrijven
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1927 - 1965
Rechtsvorm: Vennootschap onder Firma (1903-1923),
Naamloze Vennootschap (1923–1975),
Besloten Vennootschap (1975–1988)
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1892 vestigde timmerman Gatse Tiemstra zich in Nijmegen. Hij kwam in dienst bij M. Wijers, timmerbaas aan de Pontanusstraat. In 1903 nam Tiemstra diens bedrijf over. Dit was het begin van Tiemstra’s Bouwbedrijven in Nijmegen. Het adres Pontanusstraat 24 was lange tijd het hart van de onderneming. Aanvankelijk waren hier het kantoor, de magazijnen, de werkplaatsen en het woonhuis van de familie Tiemstra gehuisvest. In 1963 kocht men een groot terrein aan de Energieweg, waarheen het kantoor in 1975 als laatste verhuisde. Gatse Tiemstra was enig eigenaar van het aannemersbedrijf, totdat hij in 1919 een vennootschap-onder-firma (VOF) aanging met zijn zoons Jan Sjoerd en Cornelis. De naam werd nu G. Tiemstra & Zoonen. Vier jaar later zetten zij de VOF om in een naamloze vennootschap, de N.V. Aannemersbedrijf v/h G.J. Tiemstra & Zn. Voor de Tweede Wereldoorlog was de ontwikkeling van het bedrijf dat zich toen toelegde op kleinschalige woningbouw, bescheiden. Na 1945 profiteerde ook Tiemstra van het Nederlandse economisch wonder en de snelle bevolkingsgroei. Voorbeelden van in de jaren zestig te Nijmegen uitgevoerde projecten waren de Hema, de Stadsschouwburg, een beddenhuis van het St. Radboud Ziekenhuis, de Nijmeegse Scholengemeenschap (NSG) en een hal van de centrale van de Provinciale Gelderse Elektriciteits Maatschappij. In de jaren tachtig bouwde Tiemstra onder andere het instituut voor inwendige ziekten van het Radboud Ziekenhuis, de brandweerkazerne en een deel van de Benedenstad. In de eerste helft van de jaren zeventig begaf Tiemstra zich op het fusiepad en nam in korte tijd meer dan tien bedrijven over. Daarnaast werden enkele dochterondernemingen opgericht. In 1977 bestond de onderneming, die toen Verenigde Bedrijven Tiemstra B.V. (VBT) heette, uit vijf sectoren (utiliteitsbouw, woningbouw, industrie, ontwikkeling, dienstverlening). De belangrijkste onderdelen waren Aannemingsmaatschappij Tiemstra, die vooral in de utiliteitsbouw actief was, en Bouwmaatschappij Noviomagum, die zich op de woningbouw toelegde. VBT hoorde toen bij de grootste werkgevers van Nijmegen. Tot 1988 bleef VBT eigendom van de familie. In 1955 was de leiding in handen gekomen van de derde generatie, de in 1923 geboren zoon van Jan Sjoerd, Gatse Tiemstra – die ook wel Bob werd genoemd en als verzetsstrijder bekend is geworden – vanaf 1956 samen met diens jongere broer Jan Sjoerd – na de Tweede Wereldoorlog onderscheiden met het Bronzen Kruis. Omdat zij bij hun pensionering geen opvolger hadden, hebben zij de Verenigde Bedrijven Tiemstra in 1988 verkocht aan NBM-Amstelland.

Taken en activiteiten

Bouw, onderhoud en beheer van woningen en andere gebouwen

Organisatie

Een familiebedrijf dat zich in de jaren zeventig ontwikkelt tot een conglomeraat van bedrijven.

Locatie

-:Nijmegen Pontanusstraat 24

-:Nijmegen Energieweg 34

Bronnen

  • J. Mastenbroek, Op de toekomst gebouwd. Uitgegeven ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de N.V. Aannemersbedrijf, voorheen G. Tiemstra & Zn. te Nijmegen, Nijmegen 1968

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol/Rob Wolf. (1986/2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden