header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vereniging voor Veehouderijbelangen Nijmegen en Omstreken

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 25 okt 2016 om 12:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vereniging voor Veehouderijbelangen Nijmegen en Omstreken
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1976 - 1987
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De vereniging werd op acht december 1976 formeel opgericht door vijf landbouwers uit Nijmegen en omgeving. Het werkgebied omvatte het gebied tussen de Waal, de Duitse grens, de Maas en de sluis bij Heerewaarden.

Taken en activiteiten

De vereniging had ten doel door samenwerking van de leden te streven naar verbetering van de rundveestapels in de ruimste zin des woords en het bevorderen van de verbetering van de gezondheid van landbouwhuisdieren. Zij beoogde niet het behalen van winst. Zij trachtte dit doel te bereiken door het uitvoeren van een deugdelijke melkproductiecontrole, het bijhouden van een doelmatige fokregistratie, het organiseren van fokveedagen en keuringen, de uitvoering van wettelijke regelingen op het gebied van de gezondheidszorg bij landbouwhuisdieren en alle andere wettige maatregelen die voor het doel bevorderlijk konden zijn.

Organisatie

De vereniging bestond uit twee afdelingen: de afdeling fokregistratie en melkcontrole bij rundvee – ook wel afdeling fok en controle – en de afdeling gezondheidszorg voor dieren – ook wel: afdeling dierziektebestrijding. Lid worden van de vereniging konden veehouders en houders van landbouwhuisdieren uit het werkgebied (‘A-leden’) en natuurlijke of rechtspersonen voor wie ook werk voor fokregistratie en -controle werd uitgevoerd (‘B-leden’). Het bestuur bestond uit tenminste tenminste drie leden, die door de algemene ledenvergadering werden benoemd. Het bestuur wees uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aan. Het bestuur besliste over de toelating van leden.

Locatie

1981-1987:Nijmegen Oude Ubbergseweg 15-19

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Rob Meijer. (2016)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden