header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vertaalbureau Bothof

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN35 (overleg | bijdragen) op 6 jul 2016 om 09:28
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vertaalbureau Bothof
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1972 - 1999
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De heer Bothof startte zijn loopbaan in 1963 bij de vertaalafdeling van Philips Eindhoven. Vanaf 1967 was hij werkzaam bij Smit Nijmegen Elecrotechnische Fabrieken als hoofd van het vertaalbureau. Na een bedrijfsfusie besloot hij in 1972 een eigen vertaalbureau te beginnen, aanvankelijk vanuit zijn woonhuis aan de Postweg, vanaf midden jaren zeventig aan de Berg en Dalseweg. In 1980 betrok zijn bedrijf het pand St. Annastraat 174. Er waren 8 mensen in vaste dienst, maar in 1990 groeide het aantal medewerkers tot een totaal van meer dan 30. In dat zelfde jaar verhuisde het bureau van de St. Annastraat nummer 174 naar de Professor van Weliestraat nummer 10 . Het vertaalbureau kreeg zowel landelijke als internationale opdrachten, onder andere voor de Europese Unie.

Om grote vertaalcontracten van de Europese commissie uit te kunnen voeren, werd de heer Bothof in 1988 een van de medeoprichters van het European Translation Consortium (ETC), een samenwerkingsverband van vertaalbureaus in Denemarken, Zweden, Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. Het secretariaat van het consortium zat de eerste tijd bij Vertaalbureau Bothof. Later is het secretariaat van het ETC overgegaan naar Brussel. De firma Bothof BV bleef het Nederlandse kantoor van het ETC.

Om de kwaliteit van het vertaalwerk in Nederland te verhogen heeft Vertaalbureau Bothof in 1991 mede de Organisatie van Vertaalbureaus in Nederland (OVIN) opgericht.

In 1998 nam Vertaalbureau Bothof het Utrechtse bureau SOVI over, gespecialiseerd in vertalingen vanuit en naar Slavische en Oost-Europese talen. In 1999 heeft de heer Bothof zijn bedrijf verkocht aan de firma Wilkens C.S. Het vertaalbureau ging daarna verder onder de naam Vertaalbureau Bothof BV.

Locatie

-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Peter van Os, Derk Prins. (2012)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden