header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vervoersbond FNV, afdeling Arnhem – Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 8 okt 2019 om 16:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vervoersbond FNV, afdeling Arnhem – Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1987 - 1997
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De Vervoersbond NVV en de Vervoersbond NKV besloten in 1974 een federatie aan te gaan. De officiële naam hiervan was de Federatie van Vervoersvakorganisaties (FVV), maar ze trad naar buiten toe op als de Vervoersfederatie NVV/NKV. Concreet kwam deze federatie erop naar dat beide bonden organisatorisch steeds nauwer gingen samenwerken, dit vooruitlopend op een volledige fusie. Ze liepen hiermee vooruit op hun vakcentrales, het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV), die pas twee jaar later, in 1976, dezelfde stap zetten door de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) op te richten. Om haar band hiermee te benadrukken, veranderde de Vervoersfederatie in 1979 haar naam in Vervoersbonden FNV. Ondanks de voortvarende start die de Vervoersbond NVV en de Vervoersbond NKV met elkaar in 1974 hadden gemaakt, verslechterde hun relatie nadien. Hierdoor was het pas in 1982, en dan na dwang van de FNV, mogelijk tot een fusie te komen, waarbij de twee oude bonden het veld ruimden voor één nieuwe bond, namelijk de Vervoersbond FNV. In 1998 verdween deze bond, toen hij fuseerde met de Voedingsbond FNV, de Industriebond FNV en FNV Dienstenbond tot FNV Bondgenoten.

Geschiedenis

Nadat de vervoersbonden van het NVV en het NKV een federatie hadden gevormd, werd er in augustus 1974 in Nijmegen één Ondernemingsafdeling (O.A.) N.S. ingericht, een afdeling voor spoorwegpersoneel. Deze bestond tot 1987 toen zij, inmiddels aangeduid als Vakbondsafdeling (V.A.) fuseerde met Arnhem en de afdeling Arnhem – Nijmegen ging vormen. De focus bleef gericht op het spoorvervoer.

Taken en activiteiten

De vakbond behartigde de materiële belangen van haar leden op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden. De (ondernemings)afdeling deed dit op lokaal niveau voor werknemers van de N.S.

Locatie

1987-1997:Nijmegen

Bronnen

  • G. Harmsen en F. van Gelder, Onderweg. Uit een eeuw actie- en organisatiegeschiedenis van de Vervoersbonden, Baarn 1986.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers en Robert Spanings. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden