header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Wederopbouw in Stikke Hezelstraat en Houtstraat

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 25 aug 2010 om 11:31 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De binnenstad van Nijmegen had het in het jaar 1944 erg zwaar te verduren. Op 22 februari werd de stad getroffen door een bombardement van de Amerikanen en in septembe…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De binnenstad van Nijmegen had het in het jaar 1944 erg zwaar te verduren. Op 22 februari werd de stad getroffen door een bombardement van de Amerikanen en in september werd er hevig gevochten tijdens operatie Market Garden. Na de bevrijding van de stad kwam Nijmegen direct aan het front te liggen en werd de stad regelmatig door Duitse artillerie onder vuur genomen. Al deze oorlogshandelingen zorgden er voor dat grote delen van het centrum verwoest werden.

In het door de bommen meest getroffen gebied besloot men na de oorlog om een nieuw stratenplan te ontwikkelen. Staand op de hoek van de Stikke Hezelstraat en de Houtstraat is de grens tussen de nieuwbouw en de oude bebouwing goed te zien. De Lange Hezelstraat bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard, terwijl de Houtstraat geheel nieuw is. Aan de Stikke Hezelstraat en op de Ganzenheuvel staat nog een aantal oude panden.

Bronnen[bewerken]

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden