header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Wiki Loves Monuments: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 5: Regel 5:
 
|titelvoorgrond = white
 
|titelvoorgrond = white
 
|titel = Introductie}}
 
|titel = Introductie}}
[[Bestand:Wlm.png|left|100px]]Dit jaar zijn in september tijdens Wiki Loves Monuments - de grootste fotowedstrijd van de wereld - onze vele mooie gemeentelijke monumenten aan de beurt. In september kan iedereen zo veel mogelijk monumenten in Nijmegen op de foto zetten en in Wikipedia plaatsen en hier prijzen mee winnen. Meer informatie en tips staan op [http://www.wikilovesmonuments.nl/doemee/ www.wikilovesmonuments.nl]
+
[[Bestand:Wlm.png|left|100px]]Voor de promotie van [http://www.wikilovesmonuments.nl/ Wiki Loves Monuments] zijn in 2013 van alle gemeentelijke monumenten in Nijmegen korte beschrijvingen toegevoegd aan het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.  
 +
 
 +
In Nijmegen en omgeving waren in 2010 door Henk van Gaal alle [http://weblog.hvng.nl/2012/09/nijmeegse-rijksmonumenten-in-beeld.html rijksmonumenten gefotografeerd] en nu waren de gemeentelijke monumenten aan de beurt. Dit jaar is dankzij zijn werk van alle Nijmeegse monumenten in Wikimedia Commons een foto beschikbaar. Hij won zelfs onder zijn Wikipedianaam de kwantiteitsprijs met maar liefst 907 toegevoegde foto’s. Een andere “Nijmeegse” winnaar was Marc Ryckaert die met deze prachtige interieurfoto van de Stevenskerk de derde prijs won in het kwaliteitsklassement.
  
In Nijmegen en omgeving zijn in 2010 door Henk van Gaal alle [http://weblog.hvng.nl/2012/09/nijmeegse-rijksmonumenten-in-beeld.html rijksmonumenten gefotografeerd]. Deze foto's staan op Wikimedia én in de beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen.
 
 
{{Foto RAN
 
{{Foto RAN
| embedcode foto= <p><!-- BEGIN de gekopieerde embed code uit de digitale studiezaal is omgezet naar onderstaande wiki-syntax -->{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2005957994|url=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2004276496"}}</p><p>
+
| embedcode foto= <p>{{#widget:imagewithlink|src=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/Nijmegen_Stevenskerk_R04.jpg/256px-Nijmegen_Stevenskerk_R04.jpg|url=http://www.wikilovesmonuments.nl/files/2013/11/Nijmegen_Stevenskerk_R04.jpg"}}</p><p>               </p>
                Bron: [http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2004276496 Regionaal Archief Nijmegen]<!-- EINDE omzetting --></p>
+
| bijschrift = Interieur Stevenskerk (2013), Marc Ryckaert CC BY-SA
| bijschrift = Rijksmonument 523010 Berg en Dalseweg 253-255 (2010)
 
 
}}
 
}}
 
<br style="clear:both;" />
 
<br style="clear:both;" />
Voor Wiki Loves Monumenten 2013 zijn nu van alle '''gemeentelijke monumenten''' in Nijmegen korte beschrijvingen toegevoegd aan het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De hierop gebaseerde lijsten en kaarten zijn hulpmiddelen om zo veel mogelijk foto's van Nijmeegse monumenten in [http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Gemeentelijke_monumenten_in_Nijmegen?uselang=nl Wikipedia] te krijgen.
 
  
 
{{box-eind|}}
 
{{box-eind|}}

Versie van 15 nov 2013 23:06

Introductie

Wlm.png
Voor de promotie van Wiki Loves Monuments zijn in 2013 van alle gemeentelijke monumenten in Nijmegen korte beschrijvingen toegevoegd aan het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

In Nijmegen en omgeving waren in 2010 door Henk van Gaal alle rijksmonumenten gefotografeerd en nu waren de gemeentelijke monumenten aan de beurt. Dit jaar is dankzij zijn werk van alle Nijmeegse monumenten in Wikimedia Commons een foto beschikbaar. Hij won zelfs onder zijn Wikipedianaam de kwantiteitsprijs met maar liefst 907 toegevoegde foto’s. Een andere “Nijmeegse” winnaar was Marc Ryckaert die met deze prachtige interieurfoto van de Stevenskerk de derde prijs won in het kwaliteitsklassement.

Interieur Stevenskerk (2013), Marc Ryckaert CC BY-SA


Kaart gemeentelijke monumenten

Zie monumentenkaart voor een grotere kaart met alle gemeentelijke monumenten of kijk hieronder voor lijsten per wijk.Gemeentelijke monumenten

De artikelen over de gemeentelijke monumenten hebben als titel het monumentnummer en de naam of een korte, algemene omschrijving van het soort gebouw. Ze bevatten de volgende gegevens:

  • monumentnummer
  • datum waarop tot monument verklaard
  • soort monument
  • adres (met coördinaten en eventueel opmerkingen)

Er staat ook een verwijzing bij naar de beschrijving in het gemeentelijk monumentenregister waarin de formele tekst van het besluit tot aanwijzing en alle adressen van het monument zijn opgenomen.

Zie voor een algemene toelichting over Nijmeegse monumenten de website van de gemeente Nijmegen.

Lijst per wijk en aantal

Naast de kaart van geheel Nijmegen zijn er ook afzonderlijke kaarten en lijsten per wijk. In onderstaande lijst staan het aantal monumenten per wijk en links naar de specifieke overzichten.

Wijk Aantal monumenten
Stadscentrum 201
Benedenstad 75
Galgenveld 55
Bottendaal 44
Hees 38
Lent 32
Hunnerberg 23
Altrade 11
Hengstdal 10
Neerbosch-Oost 9
Wolfskuil 5
Hazenkamp 4
Brakkenstein 4
Kwakkenberg 4
Biezen 4
Ooyse Schependom 4
St. Anna 3
Goffert 3
Heijendaal 3
Neerbosch-West 3
Heseveld 2
Groenewoud 2
De Kamp 2
Nije Veld 1
't Acker 1
Hatertse Hei 1
Zwanenveld 1
Grootstal 1
Lankforst 1
Haven- en industrieterrein 1
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden