header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Woerkom, Wim van

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2011 om 09:28
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens persoon
Volledige naam : Woerkom, Wilhelmus Antonius Maria Joseph van
Geboortejaar: 1905
Overlijdensjaar: 1998
Beroep : Beeldend kunstenaar, docent


Wim van Woerkom werd op 8 maart 1905 in Nijmegen geboren en overleed in Nijmegen op 4 februari 1998. Hij werd opgeleid aan de Kunstacademies van Den Bosch en Antwerpen. Behalve beeldend kunstenaar, was hij van 1933 tot 1970 docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij wist zijn passie voor ambachtelijke kunstenaarstechnieken over te brengen op een hele generatie kunstenaars. Wim van Woerkom was lid van de kunstenaarsvereniging St. Lucas in Amsterdam, voorzitter van de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging, de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en Scheppend Ambacht in Gelderland. Tevens was hij lid van de Nijmeegse kunstkring "In Consten Eén", waartoe ook schilders als C.H. Hammes, Dorus Arts en Eugène Lücker behoorden.

Van Woerkom was een veelzijdig man: schilder, glazenier, ontwerper en graficus. Zijn sterke verbondenheid met Nijmegen en haar katholieke gemeenschap kwam in zijn werk duidelijk naar voren. Hij maakte veel schilderijen van de stad, portretteerde vooraanstaande Nijmegenaren (zoals hier prof. Duynstee) en ontwierp affiches en devotieprenten voor de Stichting Katholieke Universiteit. Ook voerde hij opdrachten voor openbare gebouwen uit, zoals een marmeren gevelsteen in de Broerstraat (tussen nr.42 en 44) bij het geboortehuis van Petrus Canisius. In verschillende Nederlandse kerken zijn glas-in-lood ramen van hem te vinden, zoals in de St. Willibrordkerk in Utrecht. En voor Nijmegen, in de door de oorlog deels verwoeste Petrus Canisiuskerk, maakte hij in 1960 een kruisweg-statie.

Van Woerkom over zichzelf: “Ik was geen boodschapper van alle ellende die zich doorlopend aan ons opdringt maar trachtte wat ik aan schoonheid ervoer aan anderen door te geven. Hoewel in Nederland geboren, liggen voor mij de grenzen niet ver waar licht en kleuren gloren, waar bergen, rotsen, valleien, luchten en zeeën mij hevig beroeren en waar nog geen ijzeren greep van computer en toeristische burgerdom mij benauwt (het wordt wel gemakkelijker te reizen, maar steeds moeilijker echte schoonheid te ontdekken of althans ervan te genieten).” (1993). “De stemming van het moment en het onderwerp bepalen welke techniek ik gebruik. En ik interesseer me voor alles. Ik ben te onrustig om me te beperken tot één ding: ik heb ook geen zin om me te laten indelen in een vakje. Ik ben geen impressionist en geen expressionist, niet zus of zo, geen aanhanger van A of van B. Ik wil gewoon vastleggen wat indruk op me maakt.” (1998).

Exposities in de regio:

  • Stedelijk Gymnasium Nijmegen 1947
  • Kunsthandel Theunissen-Donders Nijmegen 1949
  • Commanderie Nijmegen 1985
  • Malden, Beek-Ubbergen


Afbeeldingen[bewerken]


Bronnnen en verwijzingen[bewerken]

  • artikel in De Stichting Jacques van Mourik Lexicon.
  • artikel van Leo Ewals in Biografisch Woordenboek Gelderland
  • De Stichting Kohesie heeft een documentaire geproduceerd over de kunstenaar Wim van Woerkom. Deze is te bestellen via telefoon 024-3236335: vragen naar Geert Kocken.

Verantwoording[bewerken]

Hand-out bij Open Archievendag (2007, J.M.van Diejen-Peterse)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden